Syitä nopeuttaa WordPress-sivuja

Google otti käyttöön vuonna 2018 sivuston nopeuden arvioimisen algoritmiinsa. Algoritmissa on n. 200 eri muuttujaa, joilla Google arvioi ja arvottaa nettisivujasi. Yksi tärkeimmistä on sivuston latausnopeus ja pisteytys Googlen nopeustestissä. On siis hyvin tärkeää, että sivut optimoidaan mahdollisimman nopeaksi. Näin saadaan nostettua sijoitusta ja parannettua hakukonenäkyvyyttä. Nopeat sivut ovat myös houkuttelevammat ja saavat vierailijan helpommin jäämään kylään. Tutkimusten mukaan yli 40% jättää tulematta sivullesi, jos sen lataus kestää yli 3 sekuntia.

Faktoja

  • 73% mobiilikäyttäjistä sanoo törmänneensä liian hitaasti latautuviin sivuihin
  • 51% mobiilikäyttäjistä sanoo että sivulle mentäessä sivut kaatuneet tai jäätyneet kokonaan.
  • 38% mobiilikäyttäjistä sanoo vierailleensa sivuilla, jotka eivät ole toimineet ollenkaan.
  • 47% netin käyttäjistä odottaa sivun latautuvan alle 2 sekunnissa.
  • Jokainen 1 sekunnin viive sivuston latautumisessa voi laskea konversiota jopa 4%.
  • Jos sivusto tekee esimerkiksi 100 000e päivässä, 1 sekunnin viive aiheuttaa 2 500 000e tappiot vuodessa.

Sivuston nopeutus välimuistin avulla

”Cache” eli välimuisti on isossa roolissa sivuston nopeuttamisessa ja tärkeimpien joukossa ellei jopa tärkein vaikuttaja latausaikoihin sekä nopeuteen. Välimuisti -lisäosat säilöö ensimmäisellä vierailukerralla sivuston välimuistiin ja luo siitä staattisen html-tiedoston, jota näytetään vierailijoille seuraavilla käyntikerroilla, näin nopeuttaen sivuston latautumista. Ruutunopeus sivuston Google PageSpeed pisteytys oli aluksi 20-40 luokkaa ja pelkästään LiteSpeed Cache-lisäosan asetuksia muuttamalla saatiin pisteytys nostettua 98:an

Google PageSpeed pisteet
Google PageSpeed 99 pistettä

Teeman valinta

Teeman valinta on myös isossa roolissa WordPress-sivujen nopeuttamiselle. Kannattaa siis tutustua teeman muokkausominaisuuksien ja ulkonäön lisäksi, kuinka hyvin teema on optimoitu. Jos et jaksa vaivaa päätäsi niin ota käyttöön jokin WordPressin vakioteemoista esim. Twenty Sixteen tai Twenty Seventeen, nämä ovat kevyitä ja nopeita teemoja. Kaikki maksulliset teematkaan eivät välttämättä ole kaikista paras vaihtoehto. Niitäkin kannattaa tutkia ja lueskella esim. käyttäjäkokemuksia/arvosteluita ennen ostopäätöstä. Ruutunopeus sivustolla on käytössä ilmainen OceanWP-teema, johon saa myös ostettua paljon eri laajennuksia.

WordPress ”pluginit” eli lisäosat

Lisäosilla ja niiden määrällä voi olla vaikutus sivuston nopeuteen, ei tosin niin iso kuin välimuistilla tai teeman valinnalla. Joillain lisäosilla on niin pieni vaikutus, ettei se vaikuta nopeuteen ja senpisteytyksiin. Hyviä esimerkkejä ovat lomake- ja varmuuskopio -lisäosat. Ladatessasi uuden lisäosan, kokeile Googlen nopeustestillä, tai jollain muulla haluamallasi sivustolla oliko sillä mitään vaikutusta sivuston nopeuteen.

Kuvien optimointi

Nyt ollaan taas isoissa rooleissa, koska kuvien optimoinnilla on suuri vaikutus sivuston latausajoille. Sitä ei varsinkaan Googlen nopeustesti jätä kertomatta. Ruutunopeus -sivuja optimoidessani tuli hyvin tutuksi punaiset virhetekstit ja ilmoitukset, ”kuvasi ovat väärän kokoisia”, ”väärässä muodossa” ja ”Optimoi kuvat”. Tämänkin ongelman sai nopeasti korjattua LiteSpeed-Cache -lisäosalla. Jos et jaksa kikkailla tai tutustua kyseiseen lisäosaan, onnistuu kuvien optimointi helposti myös WP-smushit tai EWWW Image Optimizer -lisäosalla.

Terveystarkastus

Käytä sivustosi terveystarkastuksessa saadaksesi vähän lisätietoa toimenpiteistä, joita voisit tehdä parantaaksesi sivustosi terveyttä. Tähän löytyy hyvä plugin, jolla voit suorittaa kyseisen toimenpiteen kätevästi.