Onko Windows Defender riittävä suojaamaan koneesi? Maksatko turhaan virustentorjuntaohjelmasta? Lue miksi Windowsin oma virustentorjuntaohjelma on riittävä.

Windows Defender

Windows Defender on Windowsin oma ilmainen virustentorjuntaohjelma, joka sisältää perusominaisuudet tiedostojen suojauksesta niiden tarkistukseen. Ohjelma toimii taustalla ja päivittyy automaattisesti internetin kautta pysyäkseen ajan tasalla uusimmista haittaohjelmista. Windows Defenderistä löytyy myös palomuuri, jonka avulla voi suojata käyttöjärjestelmääsi tai kokonaan estää tiettyjä sovelluksia.

Windows Defender vuonna 2020

Vuosia sitten, jos sinulla oli käytössä pelkästään Windowsin oma virustentorjuntaohjelma, tämä ei ollut riittävä vaan oli suositeltava ottaa käyttöön jokin toinen virustentorjuntaohjelma. Windows on kuitenkin kerennyt vuosien saatossa parantamaan Defenderiä paljonkin, siihen pisteeseen asti, että se on jo oikein mainio ja riittävä ohjelma virustentorjuntaohjelmaksi. Tämän on todennut lukuiset tunnetut tietoturvatestaajat, sekä Saksalainen AV-TEST testasi kaikki virustentorjuntaohjelmat, jotka toimivat Windows-käyttöjärjestelmässä. 20 testatusta ohjelmasta Windows Defender pääsi neljän parhaimman joukkoon huomioiden, että kolme muuta yhtä hyvin pisteytettyä ohjelmaa ovat maksullisia ilmaiskokeilun jälkeen.

Maksulliset ja muut ladattavat virustentorjuntaohjelmat

Monissa tunnetuissa, jopa maksullisissa virustentorjuntaohjelmissa on todettu isojakin puutteita, sekä todettu niiden jopa avaavan tietoturva-aukkoja. Nämä ohjelmat saattavat myös hyvinkin aggressiivisesti lähettää ilmoituksia varsinkin ilmaiskokeiluissa, yrittäen houkutella käyttäjää ostamaan koko version. Tämä ei ainakaan paranna koneesi suorituskykyä.

Koetko kuitenkin, että Windows Defender ei ole riittävä?

Jos koet, että Windowsin oma virustentorjunaohjelma ei ole riittävä, suositellaan siihen kylkeen Malwarebytes nimistä tieturvaohjelmaa tuomaan lisäturvaa. Malwarebytes on tehokas ohjelma, jolla poistaa haittaohjelmat, jos semmoisia pääsee luikertelemaan koneellesi. Useiden testien mukaan Malwarebytes on todella tehokkaasti toimiva haittaohjelmien poistaja. Ilmaisversio ei toimi taustalla kuten Windowsin oma virustentorjunaohjelma, joten ohjelma täytyy käynnistää koneen skannausta varten erikseen. Voit esim. kerran viikossa manuaalisesti tarkistuttaa koneesi Malwarebytesillä.

Mistä virukset luikertelevat koneellesi?

Yleensä virukset tulevat koneellesi esim. tiedostojen kautta, eri ohjelmien haavoittuvuuksen kautta tai huijassivustoilta. Virus harvoin tarttuu pelkästään sivulle mentäessä, joten maalaisjärjelläkin pärjää pitkälle. Jos epäilet päätyneesi huijaussivustolle on parempi poistua sivustolta, eikä lähteä tutkimaan sivustoa avaamalla linkkejä tai varsinkaan alkaa latailemaan mitään.

Ublock Origin > Adblock

Ublock Origin

Ublock origin on monelle selaimelle löytyvä selainlaajennus, joka suodattaa sisältöä, sekä estää mainokset. Jos sinulla on jo käytössä esimeriksi Adblock laajennus, on suositelatavaa poistaa kyseinen laajennus ja ottaa käyttöön Ublock. Ublock on kevyempi vaihtoehto (käyttää vähemmän tietokoneesi resursseja esim. prosessori ja RAM-muisti), sekä estää mainokset Adblockia paremmin. On myös huhuttu, että isommat sivustot ovat maksaneet Adblockille saadakseen heidän mainokset esille vaikka Adblock olisi käytössä.

Maalaisjärjestä on hyöyä.

Yhteenveto

Windowsin oma virustentorjuntaohjelma on nykyisin täysin riittävä virustentorjuntaohjelma, joka on kaiken lisäksi ilmainen. Selaimeen Ublock Origin ja näihin kun yhdistät vielä maalaisjärjen, eli älä käy jokaisella mahdollisella hämärällä sivulla ja lataa jokaista vastaan tulevaa tiedostoa. Näiden kaiken lisäksi, jos koet vielä tarvitsevasi lisäturvaa, lataa koneellesi Malwarebytes ja skannaa koneesi ohjelmalla esim. kerran viikossa. Windows Defender + Ublock Origin + maalaisjärki + Malwarebytes = olet hyvin suojattu luikertelevilta viruksilta.