[toc]

Tästä oppaasta löydät parhaaksi todetut LiteSpeed Cache-lisäosan asetukset sivustosi nopeuttamiseen sekä suurin osa asetusten toiminnoista selitettyinä. Kyseisellä pluginilla on tällä hetkellä yli miljoona latausta sekä 1276 viiden tähden arviota. Monesta webhotellista löytyy nykyään valmiiksi optimoidut WordPress-palvelimet sekä plugin automaattisesti asennettuna. Ruutunopeus käyttää hotellina domainhotellia, jossa on käytössä LiteSpeed web-palvelin sekä LiteSpeed-plugin valmiiksi asennettuna.

Muutaman tunnin tutkimisen ja asetusten testailun jälkeen saatiin Google PageSpeed-testissä nostettua pisteytystä 20-40 – > 98:an ja kaikki virheilmoitukset poistettua. Kaikki tämä pelkästään LiteSpeed pluginin avulla.

Pluginista löytyy paljon eri asetuksia ja se voi aluksia tuntua sekavalta. Pelkästään oletusasetuksillakin pääsee jo pitkälle ja niillä saa varmasti nostettua pisteytyksiä sekä sivuston nopeutta. Kuitenkin pienellä vaivannäöllä ja muutamaa asetusta muuttamalla, saat sivustosi paljon nopeammaksi. Sivuston nopeus on hyvin tärkeää pitääksesi vierailijat tyytyväisinä, sekä parantaaksesi hakukonenäkyvyyttä. Lue täältä lisää kyseisestä aiheesta WordPress sivuston nopeuttaminen.

Tässä muutama työkalu, joilla voit testata sivustosi nopeutta: Google PageSpeed(vaatii käyttäjän), GTmetrix ja Pingdom Website Speed Test. Muista käyttää näitä samalla kun teet muutoksia asetuksiin, niin voit seurata nopeutuiko sivustosi. Välillä jokin asetus saattaa pahimmassa tapauksessa laskea sivustosi suorituskykyä, tästä syystä on tärkeää käyttää näitä työkaluja.

Google PageSpeed pisteet
Google PageSpeed Insights pisteet
GTmetrix pisteet
GTmetrix tulokset

General

Muista aina kun teet muutoksia välimuistin asetuksiin, käy klikkaamassa LiteSpeedin työkaluista (Toolbox) ”Purge All”-nappia, jonka avulla vanhat välimuistitiedot saadaan poistettua.

Aloitetaan LiteSpeed asetusten muokkaaminen General-sivusta. Klikkaa vasemmalta ”LiteSpeed Cache” -> ”General”. Täältä voit asettaa automaattiset päivitykset, asettaa käyttöön Quic.cloud palvelut sekä valita haluatko ilmoituksia esim. korjauksista tai uusista päivityksistä. Automaattiset päivitykset on suositeltavaa ottaa pois käytöstä, koska jos jokin uudessa päivityksessa rikkoo jotain, voi olla hyvinkin hankalaa palauttaa sivustoa kuntoon. Quic.cloud palvelun avulla saa käyttöön esim. kuvien optimoinnin ja CDN:än (Content delivery network) eli sisällönjakeluverkon.

Jos sivustolla käy vierailijoita monesta eri maasta, on tästä hyötyä, koska CDN käyttää maantieteellisesti hajautettuja välityspalvelimia, tämän avulla saadaan toimitettua sivusto ja sen sisällöt käyttäjälle heidän maantieteellisen sijainnin perusteella. Tämä auttaa vähentämään etäpälvelimen aikaa vastata loppukäyttäjän pyytämiin tietoihin. Jos sivustosi ovat suomenkieliset ja vain suomalaisille suunnattu, et tarvitse sisällönjakeluverkkoa. Useimmilla sivustoilla tämä vain hidastaisi sivuston nopeutta. Quic.cloud:in avulla saa käyttöön myös esim. kuvien optimointiin helpottavia toimintoja, joiden avulla saadaan parannettua sivun latausaikoja. Klikkaa ”Request Domain Key”. Avaimen saamisessa kestää hetki, joten voit sillä aikaa jo aloitella optimoimaan muita asetuksia. Kun olet saanut avaimen, pääset kirjautumaan Quic.cloud palveluun.

  • Automatically Upgrade = OFF
  • Domain Key = Request Domain Key
  • Notifications = OFF
LiteSpeed Cache asetukset general
LiteSpeed Cache Asetukset – General

Cache

Tärkein näistä pitää päällä on ensimmäinen eli Enable Cache. Tämä määrittää onko koko välimuistia käytössä. Tämä tulee pitää Enabled, muuten muista asetuksista ei ole hyötyä. Cache-sivun oletusasetukset ovat hyvät. Laita Cache mobile päälle vain jos sivustosi eivät ole responsiiviset.

  • Enable Cache = ON
  • Cache Logged in Users = ON
  • Cache Commenter = ON
  • Cache REST API = ON
  • Cache Login Page = ON
  • Cache favicon.ico = ON
  • Cache PHP Resources = ON
  • Cache mobile = OFF
LiteSpeed Cache asetukset cache
LiteSpeed Cache Asetukset – Cache

Cache – TTL

TTL (Time To Live) eli välimuistissapitämisaika. TTL-asetuksilla voit määrittää kuinka kauan tiedot säilyvät välimuistissa. Suositeltavaa olisi, että ei lähdetä näitä muokkaamaan vaan jätetään oletusarvoihin.

LiteSpeed Cache asetukset TTL
LiteSpeed Cache Asetukset – TTL

Cache – Purge

Purge-välisivulla voit määrittää välimuistin tyhjennykseen liittyvää tietoa. Oletusasetuksena on ”Purge All On Upgrade” päällä. Tämä asetus on suositeltavaa pitää päällä. Aina kun päivität esim. pluginin tai WordPress-teemaasi, välimuistisi ”puhdistuu” automaattisesti.

”Auto Purge Rules For Publish/Update” kohdassa voit valita haluamasi sisällöt, jotka puhdistuvat kun lisäät sivustollesi uuden sivun tai postauksen. Oletusarvot toimivat tässäkin. Itse ruksitan myös ”Monthly Archives” kohdan pois. Vuosi, kuukausi ja päivä -arkistoinnit eivät tuo mitään lisänäkyvyyttä hakukoneoptimoinnissa. Välimuistin puhdistuksesta ei ole haittaa, paitsi jos turhan innokkaasti alat Purge-napilla pelaamaan esim. Cookie Clickeriä, niin se kyllä hidastaa sivustoasi.

”Serve Stale” asetuksesta on eniten hyötyä sivustoille, joissa on paljon vierailijoita (tälläisen sivuston kaikki varmasti haluaa). Tämän asetuksen avulla saat pienenettyä palvelimelle kertyvää kuormaa, kun moni käyttäjä avaa saman sivun yhtä aikaa välimuistin puhdistuksen jälkeen.

”Scheduled Purge URLs” kohtaan voit halutessasi laittaa sivun jota päivität useasti esim. etusivusi. ”Scheduled Purge Time” voit käyttää jos laitoit aikaisempaan kohtaan jonkun sivun. Tällä asetuksella voit automatisoida puhdistuksen haluamaksesi ajaksi. Harva käyttäjä tätä asetusta tarvitsee, mutta jos sinulla on tarvetta, varmista, että laitat sellaisen ajan, jolloin sivustolla on mahdollisimmän vähän käyttäjiä.

”Purge All Hooks” asetuksen avulla pystyt säätämään esim. jos poistat tai päivität navigointimenuasi, poistat tai muokkaat linkkiä, koko välimuisti tyhjentyy. Oletusasetukset toimivat tässäkin. LiteSpeed pluginilla on hyvät ehdotukset lisättäväksi valikkoon. Halutessasi voit kopioida koko listan ja liittää sen joukkoon.

  • Purge All On Upgrade = ON
  • Auto Purge Rules For Publish/Update = Oletus (Halutessasi ota Monthly archive pois)
  • Server Stale = ON
  • Scheduled Purge URLs = –
  • Scheduled Purge Time = –
  • Purge All Hooks – Oletus
LiteSpeed Cache asetukset purge
LiteSpeed Cache Settings – Purge

Cache – Exclude

Exclude-sivulla pystyy poistamaan tietyn sivun/sivut kokonaan välimuistista tai pakottamaan sivu pysymään välimuistissa, vaikka jokin toinen asetus väittäisi vastaan. Näitä asetuksia tarvitsee hyvin harvoin säädellä. Ruutunopeus -sivustolla on käytössä wpForo-foorumi, jossa on oma välimuistinsa. Tästä syystä se on poistettu kokonaan LiteSpeedin-välimuistista, koska foorumi toimii paremmin wpForon omalla välimuistilla.

LiteSpeed Cache asetukset exlucde
LiteSpeed Cache Asetukset – Exclude

Cache – ESI

ESI (Edge Site Includes) asetussivu, josta ei hirveesti tarvitse murehtia. Sen verran mitä itse olen tästä asetuksesta ymmärtänyt on että, ESI-asetuksilla pystyy lisäämään koodinpätkiä sivustolle, jonka avulla voi näyttää sivuston eri osia esim. kommenttikentän julkisesta ja yksityisestä välimuistista. Joku ohjelmistokehittäjä saattaa näistä asetuksista, joissain tilanteissa hyötyä. Peruskäyttäjälle joka haluaa parantaa sivustonsa suorituskykyä, voi jättää nämä asetukset oletusarvoihin. Jätetään nämä ohjelmistokehittäjille.

  • Enable ESI = OFF
  • Cache Admin Bar = ON
  • Cache Comment Form = ON
LiteSpeed cache asetukset ESI
LiteSpeed Cache Asetukset – ESI

Cache – Object

Object Cache eli objektivälimuisti. Objektivälimuistiasetuksella pystyy välimuistittamaan tietokantakyselyitä. Vakiona WordPress tallentaa välimuistidatat samaan tietokantaan, jossa muutkin datat ovat. Object Cache käyttää PHP:tä, joka on hidasta. Kyseinen asetus harvoin tuo nopeutta sivustolle, joten jätetään tämäkin sivu oletusasetuksille.

Object Cache = OFF

LiteSpeed Cache asetukset object
LiteSpeed Cache Asetukset – Object

Cache – Browser

”Browser Cache” eli selaimen välimuisti kannattaa ehdottomasti laittaa päälle. Se tallentaa verkkosivujesi näkemiseen tarvittavia tiedostoja esim. CSS, JS -tiedostot sekä sivustosi kuvat. Tämä auttaa sivustoa latautumaan nopeammin käyttäjälle, joka vierailee sivullasi uudestaan, koska hänellä on ensimmäisestä vierailuista sivustosi tallennettuna selaimen välimuistiin.

”Browser Cache TTL” aika sekunneissa kauanko tiedot pysyvät selaimen välimuistissa.

Browser Cache = On

LiteSpeed Cache asetukset browser
LiteSpeed Cache Asetukset – Browser

Cache – Advanced

Tästä osiosta jätetään kaikki oletuksiksi. ”Improve HTTP/HTTPS Compatibility” voi harvinaisissa tapauksissa olla tarvetta, jos sinulla on jostain syystä HTTP ja HTTPS sivuja. Pitäisi kuitenkin aina olla vain HTTPS käytössä kaikilla sivuilla, muuten tulet saamaan virheilmoituksia työkaluissa, joilla mitataan nopeutta esim. PageSpeed Insights.

”Instant Click” asetuksella saat sivusi latautumaan käyttäjälle, kun hän pelkästään pistää kursorin linkin päälle. Tämä voi nopeuttaa, mutta myös hidastaa sivustoasi sekä lisätä rasitusta palvelimelle. Testaa ja kokeile varovaisesti vaikutusta, henk.koht. en suosittele käyttämään.

LiteSpeed Cache asetukset advanced
LiteSpeed Cache Settings – Advanced

CDN

”QUIC.cloud CDN” laita tämä päälle, jos otit käyttöön LiteSpeed:in Quic.cloud CDN:än. Alemmissa vaihtoedoissa voit määritellä, jos sinulla on käytössä jokin toinen CDN-palvelu. Ylempänä selitettynä sisällänjakeluverkosta tarkemmin, emme poraudu tässä oppaassa tähän aiheeseen enempään.

LiteSpeed Cache asetukset CDN
LiteSpeed Cache Asetukset – CDN

Image Optimization

Näillä asetuksilla voit helpottaa työtäsi kuvien optimoinnissa, jolla on todella suuri vaikutus sivuston latautumiseen, pisteytyksiin ja hakukonenäkyvyyteen.

”Auto Request Cron” tämä toimii vain, jos otit käyttöön Quic.cloud:in kuvien optimoinnin käyttöön. Asetus on kätevä, jos latailet sivustollesi usein kuvia. Tämän avulla saat automatisoitua kuvien optimoinnin.

”Auto Pull Cron” pidetään päällä. Tämän avulla optimoiduksi lähetetyt saadaan myös takaisin. Ilman tätä asetusta optimoidut kuvat jäävät Quic.cloud:in kuvapalvelimille hengailemaan.

”Optimize Original Images” kuvan latauksen ja optimoinnin jälkeen tekee alkuperäisesta optimoimattomasta kuvasta varmuuskopion.

”Remove Original Backups” avulla saadaan ylemmän asetuksen varmuuskopion tekeminen poistettua. Kuvan optimoinnissa voi käydä jotain häikkää, joka tekee kuvan laadusta huonon. Asetuksen ollessa päällä varmuuskopiota ei ole, joten tämän ollessa päällä, huolehdi, että sinulla on varmuuskopiot jossain muualla.

”Optimize Losslessly” Optimoi kuvat ”Losslesly” oletus ”Lossly:n” sijaan. Asetuksen ollessa päällä optimoitujen kuvien laatu saattaa parantua, mutta tiedoston koko kasvaa. Hyvä asetus, jos lisäilet esim. hienoja tai miksei rumia itse ottamiasi valokuvia sivuillesi ja haluat laadun pysyvän korkealla.

”Preserve EXIF/XMP data” lisää ”metadatan” kuviin eism. tekijänoikeustiedot. Tämä kasvattaa optimoitujen kuvien kokoa. Suosittelen pitämään asetuksen poissa, paitsi jos olet valokuvaaja tai jokin muu taho, joka näitä tietoja tarvitsee kuviinsa.

”Create WebP Versions” suosittelen laittamaan päälle. Yksi yleinen virheilmoitus ja pisteytysten laskija ainakin Googlen PageSpeed Insight työkalussa, jos kuvistasi ei löydy Webp. versiota.

”Image WebP Replacement” voi nopeuttaa sivustosi latausaikaa huomattavasti muuttamalla sivustosi HTML-koodista löytyvät WebP. versioilla.

”WebP For Extra srcset” varmistaa, että myös kaikista ”WordPress logiikan” ulkopuolella olevista kuvista tehdään WebP. versiot. Hyvä pitää päällä, asetuksesta ei ole mitään haittaakaan.

  • Auto Request Cron = ON
  • Auto Pull Cron = ON
  • Optimize Original Images = ON
  • Remove Original Backups = ON (jos varmasti varmuuskopiot myös muulla tärkeistä kuvista)
  • Optimize Losslessly = OFF
  • Preserve EXIF/XMP data = OFF
  • Image WebP Replacement = ON
  • WebP For Extra srcset = ON
LiteSpeed Cache asetukset image optimization
LiteSpeed Cache Asetukset – Image Optimization

Page Optimization

Noniin vihdoinkin päästiin asetuksiin, joissa se kuuluisa taika tapahtuu. Näillä asetuksilla on merkittävä vaikutus sivuston nopeutukseen, pisteytyksiin ja siitä suora yhteys hakukonenäkyvyyteen. Seuraavalla kahdella sivulla CSS Settings ja JS Settings saadaan tehtyä suurin parannus sivustoosi.

Page Optimization – CSS Settings

Näistä asetukset ovat oletuksena pois päältä, laitamme kaikki täältä päälle.

”CSS Minify” minimoi CSS-tiedoston/tiedostojen kokoa poistamalla esim. tuhia välilyöntejä ja rivinvaihtoja.

”CSS Combine” tämä asetus yhdistää kaikki CSS-tiedostosi yhteen tiedostoon.

”Unique CSS File” jos ylempi asetus on päällä, tällä saadaan jokaiselle sivulle oma yhdistetty CSS-tiedosto, asetuksen avulla saadaan lisää virheilmoituksia pois ja pisteitä nostettua.

”CSS HTTP/2 Push” asetuksella saadaan palvelin lähettämään tyylitiedostot jo ennen kuin selain niitä pyytää.

”Load CSS Asynchronously” nopeuttaa tietyn pätkän toimittamista CSS-koodistasi.

”Generate Critical CSS” tämäkin asetus toimii vain jos ylempi asetus on päällä. Tämä vaatii Quic.cloud:in CCSS-palvelun, joka otettiin käyttöön ylempänä pyytämällä ”domain avainta” oppaan alussa.

”Generate Critical CSS In Background” generoi ”kriittinen CSS” taustalla, auttaa nostamaan sivuston nopeutta.

”Inline CSS Async Lib” sijoita asynkronoitu CSS-kirjasto oikealle paikalle HTML-koodiin.

”Font Display Optimization” valitaan kohta ”Swap”. Tämän avulla kun käyttäjä tulee sivustollesi näkyy hänelle ensimmäiseksi jokin selaimeen tallennettu oletusfontti ja kun Google-fontti on latautunut vaihdetaan se tilalle.

LiteSpeed Cache asetukset CSS
LiteSpeed Cache Asetukset – Page Optimization – CSS

Page Optimization – JS Settings

Laitetaan täältäkin kaikki asetukset päälle.

”JS Minify” minimoi JS-tiedoston/tiedostojen kokoa poistamalla esim. tuhia välilyöntejä ja rivinvaihtoja.

”JS Combine” tämä asetus yhdistää kaikki JS-tiedostosi yhteen tiedostoon.

”JS HTTP/2 Push” asetuksella saadaan palvelin lähettämään JS-tiedostot jo ennen kuin selain niitä pyytää.

”Load JS Deferred” viivästyttää JS-tiedostojen latausta. Tämän ansiosta sivu latautuu nopeammin näkyviin ja JS-tiedostot sitten perässä.

”Load Inline JS” valitaan, miten halutaan JS-koodi ladata.

”Exclude JQuery” parannetaan ylemmän asetuksen toimintaa jättämällä JQuery optimoimatta.

  • JS Minify = ON
  • JS Combine = ON
  • JS HTTP/2 Push = ON
  • Load JS Deferred = ON
  • Load Inline JS = Deferred
  • Exclude JQuery = ON
LiteSpeed Cache asetukset JS
LiteSpeed Cache Asetukset – Page Optimization – JS

Page Optimization – Optimization Settings

”CSS/JS Cache TTL” määrittää kauanko CSS ja JS -tiedostoja pidetään välimuistissa. Jätetään tämä oletukseksi.

”HTML Minify” pienennetään HTML-tiedot HTML-koodissa.

”Inline CSS Minify” pienennetään CSS-tiedot HTML-koodissa.

”Inline JS Minify” pienennetään JS-tiedot HTML-koodissa.

”DNS Prefetch” kohtaan voit syöttää verkkotunnuksien osoitteet, joihin sivustosi ottaa yhteyttä sivustolle saavuttaessa

DNS Prefetch Control”

”Remove Comments” poistaa kommentit CSS ja JS -tiedostoista minimoidessa.

”Remove Query Strings” poistaa Query merkkijonot.

”Load Google Fonts Asynchronously” ota Google-fonttien lataukseen käyttöön ”Web Font Loader”.

”Remove Google Fonts” avulla saadaan poistettua Google-fontit kokonaan pois käytöstä. Jos sinulla ei ole käytössä mitään erillistä fonttia, voit tämän ottaa käyttöön. Ruutunopeus sivustolla on kaksi eri Google-fonttia käytössä, joten tämä pysyy OFF-asennossa.

”Remove WordPress Emoji” Pysäyttää wordPress emojien latauksen.

”Remove Noscript Tag” poistaa <noscript> tagit HTML-koodista.

  • CSS/JS Cache TTL = oletus
  • HTML Minify = ON
  • Inline CSS Minify = ON
  • Inline JS Minify = ON
  • DNS Prefetch = ON
  • DNS Prefetch Control = –
  • Remove Comments = ON
  • Remove Query Strings = ON
  • Load Google Fonts Asynchronously = OFF
  • Remove Google Fonts = OFF
  • Remove WordPress Emoji = ON
  • Remove Noscript Tag = OFF
LiteSpeed Cache asetukset optimization
LiteSpeed Cache Asetukset – Page Optimization

Page Optimization – Media Settings

Näitä asetuksia on tullut testailtua tunti jos toinenkin. Testailun jälkeen päätynyt tulokseen, että näistä asetuksista ei ole ollut itselle muuta kuin haittaa. Täältä otan käyttöön vain responsiivisen ”paikkamerkin” kuville. Omalla sivulla esim. ”Lazy Load Images” nostaa tuloksia GTMetrix-palvelussa, mutta Googlen testeissä ainakin mobiililataukset meni huonompaa suuntaan.

”Lazy Load Images” asetuksella saat kuvat latautumaan sitä mukaan kun käyttäjä menee sivustollasi siihen kohtaan, jossa kuva sijaitsee. Tämä lopettaa siis kaikkien kuvien latautumisen kerralla. Asetusta kannattaa testailla ja katsoa miten asetus vaikuttaa. Itse en henk.koht. pitänyt näystä, vaikka saattaa sivuston latautumista nopeuttaa. Sopii varmaan paremmin ivustoille, jossa paljon kuvia.

”Basic Image Placeholder” voit määrittää kuvillesi perus ”paikkamerkin” siksi aikaa kun kuvat latautuvat.

”Responsive Placeholder” asettaa responsiiviset ”paikkamerkit” kuville. Ainoa asetus, josta oli itselle hyötyä.

”Responsive Placeholder SVG” voit määritellä responsiivisen ”paikkamerkin” asetuksia, jätetään tämä oletukseksi.

”Responsive Placeholder Color” Responsiivisen ”paikkamerkin” väri.

”LQIP Cloud Generator” tämä ottaa käyttöön Quic.cloud:in LQIP:n (Low Quality Image Placeholder) asetuksen. Tekee alkuperäisestä kuvastasi ”sumean” ja minimoidun version paikalle, johon kuvasi on latautumassa.

”LQIP Quality” valitse miten sumean ”paikkamerkin” haluat, mitä isompi numero, sitä selkeämpi ja myös isompi tiedosto, joka on taas miinusta pisteytyksille.

LQIP Minimum Dimensions” LQIP:n minimi mittasuhteet. Kannattaa jättää oletukset, jos otit LQIP:n käyttöön.

”Generate LQIP In Background” kehittää taustalla automaattisesti LQIP:n. Ota tämä käyttöön, jos laitoit LQIPN: päälle, muuten sivustosi lataus saattaa hidastua.

”Lazy Load Iframes” lataa Iframe-elementit sitä mukaan kun ne ilmestyy käyttäjän ruudulle.

”Inline Lazy Load Images Library” Jos otit käyttöön ”Lazy Load Images”-asetuksen käyttöön, sen toimiminen vaatii JS-koodia. Tämän avulla saat pienennettyä sen HTML-koodin sekaan.

  • Lazy Load Images = OFF
  • Basic Image Placeholder = –
  • Responsive Placeholder = ON
  • Responsive Placeholder SVG = Oletus
  • Responsive Placeholder Color = Oletus
  • LQIP Cloud Generator = OFF
  • LQIP Quality = Oletus
  • LQIP Minimum Dimensions = Oletus
  • Generate LQIP In Background = OFF
  • Lazy Load Iframes = OFF
  • Inline Lazy Load Images Library = OFF
LiteSpeed Cache asetukset media
LiteSpeed Cache Asetukset – Page Optimization – Media

Page Optimization – Media Excludes

Tämä osio on vain niille, joilla on käytössä ”Lazy Load Images” tai LQIP päällä. Ruutunopeus sivustolla ei kumpaakaan ole, joten emme pureudu näihin sen syvemmin. Täältä voi pääasiassa poistaa kuvia ja Iframe-elementtejä luokkien tai URI:en avulla. Jos haluat vaikka ettei yhdella tietyllä sivulla ole käytössä ”Lazy Load Images”-asetusta, voit sen tehdä tässä osiossa.

LiteSpeed cache asetukset media excludes
LiteSpeed Cache Settings – Page Optimization – Media excludes

Page Optimization – Localization Settings

Localization-asetuksista voit oikeastaan vain päättää sisällytätkö ”Gravatar:it” välimuistiin. Gravatar eli Globally Recognized Avatar. Se on kuva, joka on liitetty sähköpostiin. Gravatar:it ovat pääasiassa huonosti optimoituja, joten ”Gravatar Cache” on suositeltavaa laittaa päälle.

”Gravatar Cache” lisää Gravatar:in paikalliseen välimuistiin.

”Gravatar Cache Cron” päivitä Gravatar:it automaattisesti.

Gravatar Cache TTL” määrittää kuinka kauan Gravatar:it pysyvät välimuistissa. Oletusasetus on hyvä.

”Localize Resources” käytä tätä asetusta vain, jos esim. PageSpeed Insights käskee tehdä optimointia JS-tiedostoille, jotka on Facebookin tai Googlen hostaamia. Tekee kyseisistä tiedostoista kopiot, jossa ne voidaan optimoida tarpeen mukaan.

”Localization Domains” voit valita haluamasi domainit, joille tehdään yllä selitetty toiminto.

  • Gravatar Cache = On
  • Gravatar Cache Cron = On
  • Gravatar Cache TTL – Oletus
  • Localize Resources – Off
  • Localization Domains – Oletus
LiteSpeed cache asetukset localization
LiteSpeed Cache Settings – Page Optimization – Localization

Page Optimization – Tuning Settings

Täältä pääset päättämään haluatko esim. että yhdistetty CSS-tiedostosi latautuu ennen muita CSS-tiedostoja. Näitä kannattaa muuttaa vain, jos oikeasti tiedät, että tarvitset tämmöistä asetusta. Voit myös valita tietyt CSS tai JS -tiedostot pois yhdistämisestä yhteen tiedostoon. Jätämme kaikki asetukset oletuksille, koska näistä emme hyödy sivuston nopeuttamisessa.

  • Combined CSS Priority = OFF
  • Combined JS Priority = OFF
LiteSpeed cache asetukset tuning
LiteSpeed Cache Asetukset – Page Optimization – Tuning

Database

Database eli tietokanta. LiteSpeedin tietokanta-asetukset ovat loistava apu siivoushommiin. Asetuksissa voit esim. poistaa kaikki postauksesi, kuvasi, roskakommentit roskakorista. Puhdistaa ja siivota kaikki yhdistetyt CSS ja JS -tiedostot sekä optimoida tietokannan taulut. Jos innostut klikkailemaan ”Clean All” nappulaa yhtä innokkaasti kuin minä aluksi ja jäät ihmettelemään miksi muut nappulat saa vihreiksi, mutta ei kyseistä nappulaa. Älä huoli, sitä ei voi saada vihreäki, koska ”transientteja” generoituu koko ajan lisää, joten nappi pysyy aina punaisena. Transientteja käytetään esim. tietokantakyselyiden välimuistittamisessa.

LiteSpeed cache asetukset database
LiteSpeed Cache Asetukset – Database

Crawler

Crawler on eräänläinen LiteSpeedin botti. Normaalisti sivusto menee välimuistiin vasta kun siellä vieraillaan ensimmäistä kertaa. Seuraavilla vierailukerroilla sivusto tuodaan välimuistista. Tämä botti käy sivustoilla kyläilemässä ja tallettaa ne valmiiksi välimuistiin. Monilla Web-hotelleilla, joilla on WP-optiomoidut palvelimet, on tämä jo valmiiksi käytössä. Voit varmuuden vuoksi käydä tämän asetuksen napsaisemassa päälle.

Mene ”General Settings” ja napauta Crawler = ON.

LiteSpeed Cache asetukset crawler
LiteSpeed Cache Asetukset – Crawler

Toolbox

LiteSpeedin työkalut. Täältä pääset käyttämään ”Purge” eli puhdistusnappi, jonka avulla voit poistaa välimuistista. Voit puhdistaa esim. vain etusivusi, pelkästään kaikki sivusi, virhesivut, LiteSpeed välimuistin merkinnät, minimoidut ja yhdistetut CSS/JS -tiedostojen merkinnät. Löytyy myös ”Purge All” nappi, joka puhdistaa kaiken paitsi Critical CSS:än ja LQIP välimuistin. Tämä nappula on itselä kovimmassa käytössä. Vierestä löytyy vielä ”Empty Entire Cache”, jonka avulla saadaan sitten poistettua kaikki mahdollinen. Käytä vain, jos sinulla on jotain ongelmia välimuitin kanssa.

LiteSpeed cache asetukset toolbox
LiteSpeed Cache Asetukset – Toolbox