Yksi pelaamisen tärkeimmistä varusteista on ehdottomasti pelinäyttö. Pelinäyttö on vähintään yhtä tärkeä pelaamiseen, jopa tärkeämpi, kuin pelikuulokkeet tai pelihiiri. Parhaalla pelinäytöllä varmistat, että pelisi näyttävät hyvältä ja kuva päivittyy nopeasti ruudullasi.
Pelinäytöissä on yllättävän monta ominaisuutta, joita on hyvä vertailla ennen ostopäätöstä. Näitä ominaisuuksia on esim. resoluutio, virkistystaajuus ja vasteaika. Unohtamatta näytön kokoa ja muotoilua sekä paneelitekniikkaa.
Pelinäytön valintaan vaikuttaa myös paljon, peli tai pelit, joita pelaat. Jos pelaat esim. nopeatempoisia kilpailullisia pelejä, kaipaat todennäköisesti korkeaa virkistystaajuutta.
Jos pelivalintasi on enemmän, vaikkapa visuaalisesti näyttävät yksinpelit tai ylipäätänsä pelit korkeilla grafiikoilla, sinun kannattaa tavoitella korkeaa resoluutiota. Halutessasi voit valita pelikokemusta mullistamaan kurvikkaan näytön.
Käydään tässä vertailussa ja oppaassa läpi ominaisuuksia, joita kannattaa miettiä ja tutkiskella pelinäyttöä valittaessa, sekä selvitetään, mikä on tämän hetken paras pelinäyttö.
Mikä on paras pelinäyttö?
Samsung Odyssey G7 on paras pelinäyttö tällä hetkellä, jos etsitään pelinäyttöä, joka miellyttäisi kaikenlaisia pelaajia.
On kuitenkin mahdoton miellyttää kaikkia pelaajia yhdellä näyttövalinnalla, siksi olemme koonneet tähän vertailuun ja osto-oppaaseen lukuisan määrän erilaisia pelinäyttöä moneen eri kategoriaan.
Löydät myös oppaan alhaalta neuvot ja vinkit siihen, miten me olemme valinneet parhaat näytöt ja voit käyttää niitä helposti hyödyksi, löytääksesi itsellesi juuri sen oikean. Jos koet, että tästä oppaasta ei löytynyt haluamaasi.
Parhaat pelinäytöt 2024
Alapuolella tämän hetken paras pelinäyttö, sekä parhaat pelinäytöt jokaiseen tarpeeseen.
1. Samsung Odyssey G7 – Paras pelinäyttö
Tämän hetken markkinoiden paras pelinäyttö kokonaisuudeltaan ja jokaiselle osa-alueelle on Samsung Odyssey G7.
Virkistystaajuus, joka myös toimii super sulavasti, on tässä näytössä 240Hz, joka mahdollistaa kilpapelaamisen tällä näytöllä.
240 Hz:n virkistystaajuus on myös enemmän kuin tarpeeksi päivittämään kuvat ruudulle sinulle, joka tykkäät pelata hienoja ja graafisesti vaativia pelejä korkealla resoluutiolla.
Näytön resoluutio on 2560 X 1440. 1440 pikselin resoluutio mahdollistaa erittäin miellyttävän tarkan kuvan ja jättää myös hengitysvaraa näytönohjaimelle.
Jos kuitenkin näytönohjaimestasi löytyy potkua ja sinulta halua vielä isommalle resoluutiolle, suosittelemme kurkkaamaan 4K-näyttöä.
Samsung Odyssey G7:stä löytyy kurvikas näyttö ja VA-paneeli. Kurvikas näyttö saattaa säikäyttää monet ostajat pois, mutta suosittelemme vähintään käymään, jossain liikkeessä testaamassa kurvikasta näyttöä.
Saatat yllättyä siitä, miten kiva se on, kun näkökenttäsi paranee pelaamiseen ja myös yleiseen käyttöön.
Näytöstä löytyy FreeSync-toiminto tukemaan korkeaa 240 hertsin virkistystaajuutta ja estämään näytön repeilyä.
Pakettiin kuuluu tietenkin myös G-SYNC yhteensopivuus, jos Nvidia-näytönohjaimen omistajana tykkäät kyseistä toimintoa käyttää.
Kokonaisuudeltaan ja hinta-laatusuhteeltaan erityisen laadukas näyttö ja sinulle, joka haluat parasta. Samsung Odyssey G7 on yllättävän helppo valinta paalupaikalle.
2. Asus ROG Swift PG259QN – Paras pelinäyttö kilpapelaamiseen
Pelaatko nopeatempoisia videopelejä, esim. CS:GO ja kaipaat laadukasta pelinäyttöä, korkealla virkistystaajuudella, nähdäksesi vihollisesi ruudullasi mahdollisimman nopeasti?
Jos vastasit kyllä, on Asus ROG Swift PG259QN valintasi. Tästä huippulaadukkaasta pelinäytöstä löytyy korkea 360 Hz:n virkistystaajuus ja Asuksen oma FAST IPS -teknologia, joka mahdollistaa 1ms vasteajan.
360 Hz:n virkistystaajuudella ja 1ms vasteajalla varmistat, että kuvat päivittyvät ruudullisesi hurjan nopeaan tahtiin, nopeammin kuin vihollispelaajat kerkeävät edes ajatella takaisin ampumista.
IPS LED -paneeli mahdollistaa silmille mukavan väritarkkuuden ja leveät katselukulmat.
Näytössä on yhteensopivuus Nvidian G-Syncin kanssa sekä HDR10.
Kyseinen pelinäyttö toimii myös loistavasti konsolipelaamiseen, erityisesti uudemman sukupolven konsoleille, koska se tukee 120 Hz:n konsolipelaamista.
Tämä pelinäyttö on sinulle, joka pelaat nopeatempoisia eSports-pelejä ja haluat kilpapelaamiseen vain parasta.
3. Gigabyte M32U – Paras 4K pelinäyttö
Jos sinulla on etsinnässä tämän hetken paras mahdollinen 4K pelinäyttö, on Gigabyten erittäin korkealaatuista kuvaa tuottavaa M32U -mallia helppo suositella.
Hertsejä näytöstä löytyy 144Hz, jonka saat käyttöön DisplayPort-kaapelilla. 144Hz on enemmän kuin tarpeeksi, jos pelaat uusimpia pelejä oikeasti korkeilla grafiikoilla ja 4K-resoluutiolla.
Näytöstä löytyy myös paikka ja tuki HDMI 2.1:lle, joka mahdollistaa 120Hz:n 4K-pelaamisen myös konsoleilla. Eli maksimaalisen potentiaalin, mitä uuden sukupolven konsoleista, PS5:sta ja voi saada irti.
Värimaailma ja tarkkuus on Gigabyte M32U -pelinäytössä huippuluokkaa ja erittäin miellyttävää silmille.
Isolla 31,5 tuuman näytöllä ja laajalla katselukulmalla teet helposti montaa asiaa samaa aikaa ja KVM-ominaisuudella on mahdollista käyttää kahta tietokonetta USB-yhteyden avulla.
Super Speed IPS -paneeli tarjoaa 1ms vasteajan ja näytöstä löytyy myös FreeSync Premium Pro, joka mahdollistaa tasaisen kuvan ilman repeytymiä.
Tämä pelinäyttö on siis täydellinen valinta tietokone- ja konsolipelaajille.
4. Samsung Odyssey G3 – Paras pelinäyttö alle 200e
Samsung Odyssey G3 on halpa pelinäyttö alle 200e, joka tarjoaa edullisessa paketissa laadukkaan pelinäytön.
Tähän halpaan pelinäyttöön on saatu mahdutettua loistavia pelaajan ominaisuuksia, kuten 165Hz:n virkistystaajuus, sekä tietysti 1ms vasteaika.
Näytön kuvan tasaisena auttaa pitämään AMD:n FreeSync Premium -teknologia ja näytöstä löytyy myös tuki G-SYNC:lle.
Näytön saa kahdessa eri koossa 24″ ja 27″, mutta vain 24 tuuman versiossa hinta pysyy alle 200e.
VA-paneelin ansiosta kyseinen pelinäyttö loistaa etenkin pimeissä huoneissa, mutta esim. Youtube videoiden katseluun kavereiden kesken, tämä ei ole paras vaihtoehto.
Kokonaisuudeltaan erittäin pätevä pelinäyttö, jos olet pienemmällä budjetilla liikkeellä, mutta haluat kuitenkin rahoillesi parasta vastinetta.
5. LG UltraGear 27GP950 – Paras pelinäyttö PS5
LG UltraGear 27GP950 tarjoaa tiskille upean ja erittäin pätevän UHD 4K pelinäytön, joka on kuin nakutettu yhteen PS5:n kanssa.
Tähän uuteen malliin on päivitetty HDMI 2.1 tuki, joka on juuri se oikea PS5:lle, saadaksesi parhaan mahdollisen 4K 120Hz kuvan ruudullesi.
LG on tunnettu maailmalla korkeasta kuvanlaadustaan, oli sitten kyseessä pelinäyttö tai televisio. Tässäkään näytössä ei ole tehty poikkeusta, vaan värien tarkkuus ja kirkkaus on näyttävää.
LG UltraGear 27GP950 on ominaisuuksiinsa nähden edullinen. Jos etsit yhtä hyvää näyttö samoilla ominaisuuksilla, saat pulittaa satoja euroja lisää.
Tämä pelinäyttö on helppo valinta hinta-laatusuhteeltaan ja ominaisuuksiltaan parhaaksi pelinäytöksi PS5:lle.
6. Dell S3222DGM – Paras kaareva pelinäyttö
Dell S3222DGM on monen arvostelun voittaja ja sitä voi helposti kutsua tämän hetken parhaaksi kaarevaksi pelinäytöksi.
Tämä kaareva pelinäyttö on varusteltu vaikuttavalla 32 tuuman Quad HD -resoluutiolla (2560 X 1440) ja pelaamiseen parhaalla VA-paneelilla.
Näytön virkistystaajuus on 165Hz, joka varmasti riittää monelle ja monenlaiseen pelaamiseen.
Vasteaika on 4ms, joka on pelaamiseen loistava, mutta valitettavasti ei se paras kaikista nopeatempoisiin peleihin. Jos pääpelisi koostuu kilpailullisesta räiskimisestä (Valorant, CS:GO), suuntaa katseesi näyttöihin 1ms vasteajalla.
Dell on tunnettu laadukkaista näytöistään ja tämäkään näyttö ei ole poikkeus. Kuvanlaatu ja värit ovat huippuluokkaa ja tässä hintaluokassa tätä pelinäyttöä on erittäin vaikea päihittää.
Mitä ottaa huomioon pelinäyttöä ostaessa?
Pelinäyttöjä on hurja määrä markkinoilla ja joskus on vaikeaa löytää jokaisesta kategoriasta sitä yhtä, joka miellyttäisi kaikkia. Tästä syystä olemme keränneet ylös kysymyksiä ja ominaisuuksia, joita olemme käyttäneet, ja joiden avulla saat tietää, mikä on paras pelinäyttö juuri sinun käyttöösi.
Virkistystaajuus
Virkistystaajuus yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, miten monta kertaa sekunnissa kuva päivittyy ruudullisesi. Eli esim. jos pelinäytössäsi on 144Hz, päivittyy näytöllesi kuva 144 kertaa sekunnissa.
Tästä voidaan päätellä, että mitä enemmän sitä parempi ja se on totta, mutta täytyy myös muistaa, että FPS:n täytyy yltää samoihin lukuihin kuin virkistystaajuus, että siitä saa kaiken hyödyn.
Jos haaveleit 360Hz:n pelinäytöstä, on hyvä muistaa ja tarkistaa, että myös pelissä FPS on 360 luokkaa.
120Hz riittää PS5:lle ja Xbox Series X:lle, mutta nopeatempoiseen kilpailupeliin tietokoneelle, suositeltavaa olisi hankkia näyttö, jossa on vähintään 144Hz.
Budjetin ja tietokoneen osien suorituskyvyn salliessa, voit lähteä tutkailemaan 240Hz:n ja jopa 360Hz:n näyttöjä.
Vasteaika
Vasteaika määrittää, kuinka nopeasti pikseli vaihtaa väriä ruudullasi oikean väriseksi ja tietysti, mitä pienempi vasteaika, sitä nopeammin nämä pikselit vaihtavat värejä.
Jos ajatellaan nopeatempoista räiskimispeliä, jossa räjähtelee ja luodit viuhuu, niin pikselit haluavat varmasti vaihtaa aktiivisesti väriä, joten haluamme pelinäytön, jossa on mahdollisimman pieni vasteaika.
Yleisesti suositellaan, että 1ms vasteajasta olisi hyvä lähteä, mutta, jos tiedät, että et pelaa niitä nopeatempoisia pelejä, voit katsella näyttöjä maksimissaan 4ms vasteajalla. Tämä on vielä erittäin hyvä ja nopea pikselien värien vaihtamiseen.
Resoluutio
Mitä isompi resoluutio, sitä enemmän pikseleitä ja, mitä enemmän pikseleitä, sitä parempi kuvanlaatu. Näyttöjä löytyy markkinoilta yleensä Full HD (1920 x 1080), 2K Quad HD (2560 x 1440) ja UHD 4K (3840 X 2160).
Resoluution valinta näytöllesi riippuu myös paljon siitä, että millaisia pelejä pelaat ja erityisesti paljonko koneestasi löytyy puhtia.
Mitä isompi resoluutio, sitä enemmän tehoja vaaditaan näytönohjaimelta ja resoluutio rokottaa paljon FPS:ästä. Varmista siis, että koneesi tehot riittävät ja onneksi tarpeen tullen, voit pudottaa kuvanlaatua pelikohtaisesti, kun kaipaat esim. enemmän FPS:ää, virkistystaajuutta varten nopeatempoiseen peliin.
Paneeli
Myös erilaisia paneeleja löytyy markkinoilta kolme kappaletta, kuten näyttöjä eri resoluutioilla. Löytyy IPS-paneeli, TN-paneeli sekä VA-paneeli.
Paneelin valinta on myös erittäin tärkeä osuus pelinäytön valinnassa. Jos etsit näyttöä nopeatempoiseen peliin kuten CS:GO, suuntaa katseesi TN-paneeliin, koska ne ovat varustettuja suurilla Hz-määrillä ja lyhyillä vasteajoilla.
Korkean grafiikan omaaviin peleihin, valintasi on IPS-paneeli, koska ne tarjoavat eloisan kirkkaita värejä ja tarkkuutta. IPS-paneelit ovat myös arvokkaampia, kuin TN-paneelit.
VA-paneeli on ylempänä mainittujen paneelien välimaastossa ominaisuuksien suhteen, eli huono vaihtoehto sekään, jos haaveleimastasi näytöstä tämä löytyy.
Usein kysytyt kysymykset pelinäytöistä
Alapuolelle listattu kysymyksiä, joita eniten kysytään liittyen pelinäyttöihin.
Onko kaareva näyttö hyvä?
Kaareva näyttö tuo silmiesi tietoisuuteen kaiken kerralla ja joidenkin käyttäjien mielestä parantaa pelikokemusta ja tekee siitä realistisempaa. Kaarevat näytöt myös väsyttävät vähemmän silmiäsi.
Kaareva näyttö on loistava valinta sinulle, joka haluat esim. yhden ison näytön monen näytön sijasta ja tiedät, että et katsele kaveriporukalla näytöltä videoita yhdessä, koska vain suoraan keskeltä katsova, näkee näytöllä tapahtuvan kunnolla.
Mikä on paras paneeli pelaamiseen?
Nopeatempoiseen pelaamiseen paras paneeli on TN-paneeli ja IPS-paneeli sopii paremmin peleihin, joihin haluat lisää tarkkuutta ja paremman värimaailman.
Mikä pelinäyttö kannattaa ostaa?
Tulevaisuuden pelejä ja parempaa pelikokemusta ajatellen, suositeltavaa olisi alkaa selailemaan 1440p tai jopa 4K pelinäyttöjä.
Uusimpia pelejä tehdään ajatellen korkeampia resoluutioita, joten saadaksesi kaiken niistä irti, mitä kehittäjät haluavat, ei ole huono aika päivittää näyttö, jos päänäyttönäsi toimii edelleen Full HD näyttö.
Täytyy myös ottaa huomioon, että jos et pelaa näitä uusimpia pelejä, Full HD -pelinäyttö riittää sinulle todennäköisesti hyvin.
Mikä on hyvä resoluutio pelaamiseen?
Lyhyesti vastattuna, mitä isompi resoluutio pelinäytössäsi on, sitä tarkempi ja paremman näköinen pelaamasi peli on.
Mitä eroa on pelinäytöllä ja näytöllä?
Pelinäyttö ja perus näyttö eroaa sillä, että pelinäytöissä on keskitytty erittäin nopeaan vasteaikaan ja korkeaan virkistystaajuuteen. Ei pelaamiseen tehdyissä näytöissä ollaan yleisesti keskitytty enemmän kuvanlaatuun ja muihin esim. työntekoa koneella parantaviin ominaisuuksiin.
Onko FPS ja Hz sama asia?
FPS ja Hz kulkevat käsi kädessä ja vaikuttavat yhdessä ruudullesi päivittyvän kuvan sulavuuteen, mutta ne eivät ole sama asia.
Mikä on hyvä virkistystaajuus?
Pelinäytön hyvä virkistystaajuus lähtee 120Hz ylöspäin, riippuen laitteesta, jolla pelaat ja, mitä pelaat.
Uusimmille konsoleille riittää 120Hz, mutta tietokoneella pelaamiseen olisi hyvä lähteä 144Hz:stä ylöspäin.
Mikä on hyvä vasteaika?
Pelinäytölle hyvä vasteaika on alle 4ms. Erittäin nopeatempoisiin kilpailullisiin peleihin suositeltava vasteaika on 1ms.