Vuoden 2022 paras pelihiiri vertailu ja osto-opas

Tästä oppaasta löydät ohjeet oikeanlaisen hiiren valitsemiseen. Pelihiiren tai minkä tahansa hiiren valitseminen on tärkeää, koska väärän kokoinen hiiri ja pitkät peli/tietokoneistunnot, voivat aiheuttaa monia erilaisia rasitusoireita, varsinkin sormien, ranteen ja kyynärvarren alueille.

Näistä voi pahimmissa tapauksessa kehittyä ”Hiirikäsi” eli rannekanavaoireyhtymä. Oikean kokoisella ja tyylisellä hiirellä on muutenkin mukavampi pelailla ja surffailla tietokoneella.

Googlailin itse useasti hakusanoilla ”paras pelihiiri” tai ”best gaming mouse” ja päädyin liian usein itse ostamaan täysin väärän muotoisen ja kokoisen hiiren.

99% löytyvistä artikkeleista, vertailuista tai oppaista ei löydy mitään ohjeita pelihiiren valitsemiselle. Kiinnitin myös huomioita, kuinka moni ostaa hiiren ihan sokkona vaan esim. kaverin kehujen perusteella. Käytä tätä opasta ja löydä juuri sinulle se oikea pelihiiri.

Älä osta hiirtä, ennen kuin olet täysin varma, että se on oikeasti sopiva juuri sinulle, sinun kädellesi ja otteellesi, jolla pidät hiirtä. Terveydellisten ja ihan niiden pelisuoritustenkin kannalta tai ihan vain perus surffailun.

Paras vaihtoehto hiiren valitsemiselle ei siis ole googlata ”Best gaming mouse” ja valita sieltä, koska kaikki hiiret eivät sovi kaikkien käteen ja tyyliin käyttää sitä.

Löydä oikeanlainen hiiri
Löydä itsellesi paras mahdollinen pelihiiri.

Hiiren koko – mittaa kämmenesi leveys ja pituus

Ensimmäinen vaihe oikeanlaisen hiiren valintaan on hiirikätesi koko. Käytä mittanauhaa tai viivoitinta ja selvitä meneekö kätesi pieneen (S), keskikokoiseen (M) vai isoon (L) kokokategoriaan. Saat tämän selville mittaamalla kämmenen pituuden ja leveyden. Kämmenen pituus mitataan kämmenen alareunasta keskisormen päähän.

Kämmenen leveys hiirtä varten mitataan peukalon rystysestä kämmenen ulkoreunaan. Peukalo laitetaan kämmeneen kiinni (alla olevassa kuvassa peukalo ei ole kämmenessä kiinni).

Jos esimerkkinä kämmenesi pituus on 18.2cm ja leveys 9.3cm, kuulut Medium (M) kategoriaan eli keskikokoon. Jos taas kämmenen pituus on alle 17cm ja leveys 7.7cm, kätesi kuuluu Small (S) eli pienimpään kategoriaan. Yli 20cm pituudella ja 10-11cm leveydellä kuulut Large (L) eli isoimpaan kategoriaan.


KokoKämmenen pituusKämmenen leveys
SAlle 16.9 cm7.5 – 8.5 cm
M17 – 20 cm8.5 – 10 cm
LYli 20 cm10 – 11 cm

Ote hiirestä – Claw, palm vai fingertip?

Seuraava vaihe hiiren valinnassa on ote, jolla pidät hiirtä. Pidätkö hiirtäsi raapimis (Claw), kämmen (Palm) vai sormi(Fingertip) -otteella? Nämä ovat kolme yleisintä otetta. Ei kannata väkisin käyttää jotain tiettyä, vaan käytä sitä, mikä tuntuu luontevimmalta ja parhaimmalta.

Kämmenote on kaikista yleisin, otteessa koko kämmen sekä sormet lepäävät hiiren päälle. Ehdottomasti paras ote mukavuuden kannalta, koska se tukee koko kämmentä ja sormia, tämä ehkäisee eri rasittumien syntymistä pitkissä tietokoneen käyttö sessioissa. Pelaamisen siis kaikista mukavin, mutta ei paras vaihtoheto peleihin, joissa tarvitaan nopeita ”pyyhkäisyjä” ja käännöksiä.

Kynsiotteessa kämmenen alaosa lepää hiiren päällä, sormien ollessa koukussa. Tämä on otteista monipuolisin ja vähiten riippuvainen hiiren koosta ja muodosta. Pelaamiseen vähemmän mukava vaihtoehto kuin kämmenote, mutta tuo enemmän ketteryyttä hiiren liikuttamiseen, esim. nopeisiin 180-asteen käännöksiin.

Sormiotteessa kämmen ei osu ollenkaan hiireen, vaan hiirtä liikutetaan pelkästään sormenpäillä. Tähän sopii parhaiten pienemmät ja kevyet hiiret. Pelaamiseen tämä tuo parhaimman ketteryyden ja liikutettavuuden.Mistä etsiä itselle sopiva pelihiiri?

Yllä on lueteltuna vain viisi hyvää hiirtä jokaiseen kategoriaan ja ei mitenkään paremmuusjärjestyksessä. Oikeanlaisen hiiren valintaan löytyy hyviä keinoja netistä esim. monet nettisivut, joihin voit syöttää tietosi käden koosta, mitä otetta käytät, haluatko piuhaa vai etkö halua piuhaa jne.

Yksi loistava sivusto tähän on Rocket Jump Ninja. Sivustolta voit etsiä hiiriä ja lukea arvosteluita haluamastasi hiirestä.

Sivustolta löytyy todella kätevä työkalu, johon voit syöttää kämmenesi koon, otteen, jolla pidät hiirtä ja muita tietoja esim. haluatko langattoman hiiren. Sivusto ehdottaa täydellisiä vaihtoehtoja juuri sinun kädellesi.

Parhaat pelihiiret 2023

Paras pelihiiri pienelle kädelle

Logitech G305 LIGHTSPEED

Logitech G305 hiiri on loistava valinta monelle eri käsikoolle ja tyylille pitää hiirtä, mutta erityisesti se loistaa pienikätisten käytössä. Hiiri on langaton, mutta mitään viivettä hiiressä ei ole verrattuna langalliseen, sen ”Lightspeed” teknologian avulla.

Hiiri on sopivan pieni ja yhdestä AA-paristosta riittää virtaa jopa 250 tunniksi. Kyseisestä pelihiirestä löytyy myös akkua säästävä tila, jonka avulla virtaa riittää 9 kuukaudeksi.

Hiirestä ei löydy patteria syöviä jouluvaloja ja siinä on myös ”HERO”-niminen sensori, joka säästää virtaa paremmin kuin edeltäjänsä. Jos sinulla on etsinnässä laadukas edullinen pelihiiri, joka sopii loistavasti pienikätisille, G305 on hyvä vaihtoehto.

Paras pelihiiri keskikokoiselle kädelle

Steelseries Rival 3

Super kevyt, vain 77g painava Rival 3 on loistava vaihtoehto keskikokoisille käsille, sekä hiiren muodon takia, siinä toimii kynsiote (Claw) sekä sormiote (Fingertip). Hiirestä löytyy paljon kehuttu ”TrueMove Core sensori”, joka on huippulaatua ja mahdollistaa erittäin tarkan ohjauksen sekä korkean tarkkuuden.

Rival 3 on ominaisuuksiinsa nähden todella edullinen ja hyvä vaihtoehto pelihiireksi, jos sinulla on keskikokoiset kädet. Hiirestä löytyy myös langaton vaihtoehto. Langattomassa versiossa on jopa yli 400 tunnin akkukesto. Quantum 2.0 Dual Wireless -teknologia pitää huolen siitä, että hiiri ei jää viiveessä kakkoseksi langallisille hiirille.

Paras pelihiiri isolle kädelle

Steelseries Rival 310

SteelSeries on tunnettu mainioista hiiristään, joten kyllähän heiltä myös isokätisille löytyy yksi. Rival 310 on laadukkaan tuntuinen kädessä ja sivuilla olevien ergonomisten pidikkeiden avulla, pelihiiri pysyy kädessä kaikissa tilanteissa ja mahdollistaa mukavan käyttökokemuksen pitkissäkin sessioissa.

Hiiren kytkimet kestävät jopa yli 50 miljoonaa klikkausta, joten rauhassa saat rämpytellä rauhassa vähintään muutaman vuoden, ennen kuin hiiri hajoaa. Lisäyksenä, että tämä ei tarkoita sitä, että hiiri automaattisesti hajoaa 50 miljoonan klikkauksen jälkeen, vaan tämä on vain testattu määrä ja se kestää myös enemmän klikkauksia. 310 on myös yllättävän kevyt kokoonsa nähden, vain 88,3 grammaa.

Omat asetukset on helppo tallentaa hiiren sisäiseen muistiin ilman erillisiä ohjelmia. Ohjelman avulla voit tosin säätää paljon eri asetuksia esim. hiiren led-valot vilkkumaan tietyn värin tahdissa, kun ammukset ovat loppumassa pelissä. Jos vaadit hiireltä loistavaa suorituskykyä, on Rival 310 valintasi.

Paras pelihiiri 2023

HyperX Pulsefire Haste

Paras pelihiiri 2023 on ehdottomasti HyperX Pulsefire Haste. Todella köykäinen, painaa vain 59g ja uskomattoman edullinen laatuunsa nähden. Hunajakenno reikien avulla hiiren paino on saatu todella alas. Tätä hiirtä voisi kutsua ”eSports-hiireksi” ja pelaajille ja se on suunniteltu niille, jotka haluavat olla pelissään parhaita. Hiiri ei ole täynnä vilkkuvia valoja vaan siinä on keskitytty suorituskykyyn. Muotoilu on kapea ja lyhyt ja se on täydellinen kynsiotteelle, mutta sopii myös monelle eri käsikoolle ja tyylille pitää hiirtä. Siitä saa hyvän otteen, se tukee kättä hyvin ja tuntuu hyvältä kädessä ihan peruskäytössä ja myös pidemmissäkin pelisessioissa. On mukava nähdä, että näin laadukkaan hiiren voi saada näinkin edulliseen hintaa.

Ylivoimaisesti HyperX:än paras hiiri tähän mennessä ja monen arvostelun voittaja on sinulle, joka haluat hiireltäsi parasta.

Paras langaton pelihiiri

Razer Viper Ultimate

Razer Viper Ultimate tuntuu kädessä laadukkaalta ja hyvältä. Siitä löytyy molemmilta puolilta kaksi nappia ja muotoilunsa ansiosta se sopii monelle eri tyylille pitää hiirtä. Erityisesti pienille ja keskikokoisille käsille ”kynsiotteella”, kaikille käsikoille ”sormenpääotteella” ja myös kämmenotteella pienikätisille.

Hiiri on mukavan kevyt, vain 74g ja HyperSpeed-yhteydellä reagointi ei jää langalliselle hiirelle kakkoseksi. Akku kesto jopa 70h ja akun loputtua, voit kytkeä hiiren lataustelakkaan tai laittaa piuhan kiinni ja jatkaa käyttöä. Monissa muissa langattomissa hiirissä käytetään vielä valitettavasti pattereita. Isona plussana siis, että hiirtä voi käyttää langattomana sekä langallisena!

Viperi liikkuu liukkaasti hiirimatolla ja tuntuu todella tarkalta käyttää, infrapunavalon ansiosta. 8 ohjelmoitavaa painiketta, joille voit muokata haluamasi toiminnot ja sisäisen muistin ansiosta voit käyttää haluamasi asetuksia missä vain.

Kokonaisuutena Razer Viper Ultimate on täydellinen paketti langattomaan ja langalliseen käyttöön monelle eri tyylille.

löydä paras pelihiiri
Loistava työkalu oikeanlaisen hiiren löytämiseen.

Luettelo hyvistä pelihiirivaihtoehdoista otteen ja koon mukaan

Pieni (S) koon käsi ja kämmenote (Palm)

 • Logitech G Pro
 • Logitech G Pro Wireless
 • Zowie S2
 • Zowie EC2-B
 • Roccat Kone Pure Owl Eye

Keskikokoinen (M) koon käsi ja kämmenote (Palm)

 • Zowie EC2-A
 • Zowie FK2
 • Zowie ZA13
 • Logitech G403
 • Razer Abysseus

Iso (L) koon käsi ja kämmenote (Palm)

 • Steelseries Rival 310
 • Steelseries Rival 300
 • Razer Deathadder
 • Zowie EC1-A
 • Roccat Kone EMP

Pieni (S) koon käsi ja kynsiote (Claw)

 • Logitech G305
 • Steelseries Rival 110
 • Zowie FK2
 • Cooler Master Gaming MM170
 • Glorious PC Gaming Model O

Keskikokoinen (M) koon käsi ja kynsiote (Claw)

 • Logitech G305
 • Razer Deathadder Elite
 • Logitech G403
 • Razer Viper Ultimate
 • Razer Viper Mini

Iso (L) koon käsi ja kynsiote (Claw)

 • Roccat Kain 120 Aimo
 • Logitech G603
 • Logitech G703
 • Logitech G303
 • EVGA TORQ X5

Pieni (S) koon käsi ja sormiote (Fingertip)

 • Logitech G305
 • DM3 mini
 • Cooler Master Gaming MM170
 • Endgame Gear XM1
 • Glorious PC Gaming Model O

Keskikokoinen (M) koon käsi ja sormiote (Fingertip)

 • Razer Viper 2019
 • Ninox Venator
 • Razer Basilisk
 • Glorious PC Gaming Model D
 • Zowie FK2

Iso (L) koon käsi ja sormiote (Fingertip)

 • Steelseries Sensei 310
 • Steelseries Rival 300
 • Zowie FK1 Plus
 • Finalmouse Ultralight
 • Roccat Kova