Tästä oppaasta löydät vinkkejä ja ohjeita TV:n ostamiseen. Uuden television ostaminen vuonna 2022 voi olla yllättävänkin sekavaa. Kaikennäköisiä termejä tulee vastaan esim. UHD, FULL HD, QLED, OLED, LED. Löytyy myös Smart– ja Android-TV:tä sekä näiden termien päälle vielä 4K ja jopa 8K merkinnät. Esim. Samsung QE65Q800TAT 65″ 8K Ultra HD LED. Oppaasta löydät kaikki termit selitettyinä! Käytä tarvittaessa alla olevaa sisällysluetteloa navigoimiseen.
Minkä kokoinen televisio?
Uutta TV:tä ostaessa kannattaa ihan ensimmäiseksi lähteä miettimään, minkä kokoisen TV:n tarvitsee ja haluaa. Telkkarin koko usein korreloituu hintaan, mitä isompi, sitä kalliimpi. Kannattaa ihan ensiksi lähteä laskemaan kuinka pitkä matka katselupaikan ja television välillä on.
Uusissa televisioissa on paljon enemmän pikseleitä vanhempiin verrattuna, joten katseluetäisyyden laskeminen on entistä suositeltavampaa. Katseluetäisyyden lisäksi kannattaa miettiä, mahtuuko se uusi telkkari kokonsa puolesta haluamalleen tasolle.
TV katseluetäisyys
Sopivan television katseluetäisyyden voi laskea helposti itse näytön tarkkuuden ja lävistäjän pituuden avulla. Näytön koot ilmoitetaan yleisesti tuumissa ja yksi tuuma on 2,54 senttimetriä. Alhaalta löydät laskukaavat ja myös valmiiksi laskettuja katseluetäisyyksiä yleisimpiin television kokoihin.
Paras TV:n on sellainen, että kaikkia kuvaruudun tapahtumia näkee ja pystyy seuraamaan vaivattomasti. katseluetäisyys. Hyvä katseluetäisyys varmistaa sen, että kuva on selvää eikä pikselöidy liian läheltä katsoessa, kun taa liian kaukaa katsoessa kuvan tarkkuus katoaa.
4K-TV:n katseluetäisyyden laskeminen
UHD (Ultra HD) eli 4K televisioissa katseluetäisyys lasketaan: ruudun halkaisija x 1,2 = sopiva katseluetäisyys.
Jos olet ostamassa esim. 55 tuumaista 4K-televisiota: kerro ensiksi näytön tuumat sentteinä 2,54 x 55 = 139,7cm ja lopuksi vielä saamasi tulo näytön tarkkuuden perusteella, eli 4K-televisio kerrotaan luvulla 1,2. Lopuksi 139,7 x 1,2 = 167,64cm. 55 tuumaisen 4K-tv:n sopiva katseluetäisyys olisi n. 1,7m.
75 tuumaisen 4K TV:n katseluetäisyys olisi n. 2,3m.
FULL HD -TV:n katseluetäisyyden laskeminen
FULL HD katseluetäisyys lasketaan: ruudun halkaisija x 1,6 = sopiva katseluetäisyys.
Jos olet ostamassa esim 65 tuumaista FULL HD -televisiota: kerro ensiksi näytön tuumat sentteinä 2,54 x 65 = 165,1cm ja lopuksi vielä saamasi tulo näytön tarkkuuden perusteella, eli FULL HD -tv:ssä vastaus kerrotaan luvulla 1,6. Lopuksi 165,1 x 1,6 = 264,16cm. 65 tuumaisen FULL HD -tv:n sopiva katseluetäisyys olisi n. 2,6m.
UHD (Ultra HD) eli 4K -TV katseluetäisyys
- 45″ = noin 1,4 m katseluetäisyys
- 55″ = noin 1,7 m katseluetäisyys
- 65″ = noin 2,0 m katseluetäisyys
FULL HD -TV katseluetäisyys
- 45″ = noin 1,8 m katseluetäisyys
- 55″ = noin 2,2 m katseluetäisyys
- 65″ = noin 2,6 m katseluetäisyys
Katseluetäisyydet on laskettu näillä kaavoilla Full HD -TV: ruudun lävistäjä metreinä x 1,6 = sopiva katseluetäisyys ja Ultra HD -televisio: ruudun lävistäjä metreinä x 1,2 = sopiva katseluetäisyys. Eli esimerkkinä, jos olisit ostamassa LG 65″ UM7400 4K UHD Smart TV 65UM7400-TV:tä, olisi sopiva katseluetäisyys n. 2,0m.
Näytön valinta OLED, QLED VAI LED?
OLED, QLED ja LED ovat ledejä, jotka valaisevat TV:tä, jokainen omalla tavallaan. LED eli Light Emitting Diode, suomeksi ”hohtodiodi”. LED-televisioissa on siis LCD-näyttö (nestekidenäyttö), joka on näillä ”hohtodiodeilla” valaistu. LCD-näyttö LED-teknologialla tuo korkean kuvanlaadun, sekä vie vähemmän virtaa kuin LCD-näyttö ilman kyseistä teknologiaa.
OLED
OLED eli Organic Light Emitting Diode. OLED-näytön toiminta perustuu orgaaniseen aineeseen, joka toimii samalla tavalla kuin ”hohtodiodi”. Yksi OLED on yhden pikselin kokoinen, tämän ansiosta jokainen yksittäinen pikseli pystytään valaisemaan led-valolla. OLED-näytössä ledillä valaistu pikseli voidaan siis sammuttaa täysin, joka tekee mustasta oikeasti mustaa. Kyseisissä näytöissä ei ole myös tämän takia tarvetta taustavalolle, joka mahdollistaa hyvinkin ohuet näytöt, sekä vielä alemman virran viennin kuin LED-näytöissä.
Pelaamiseen OLED-näytöt eivät ainakaan vielä ole paras valinta, koska viive on ainakin hiukan suurempi kuin nopeimmissa pelinäytöissä. Televisioon tämä on kuitenkin paras valinta ja tietenkin nostaa myös eniten hintalappua ylös.
Paras OLED TV 2022: LG C1 OLED
QLED
Sitten vielä QLED näiden kaikkien muiden termien sekaan. QLED eli Quantum dot Light Emitting Diode, suomeksi kvanttipistenäyttö, joka on Samsungin kehittämä näyttö. Kvanttipistenäytöissä on valoa heijastava tekniikka. QLED-näytöissä on nestekidenäyttö, kuten LED-näytöissä, erona on vain se, että siihen on lisätty Quantum Dot -kerros, joka yhdistetään siniseen LED-valoon. Tämän ansiosta saadaan tuotettua suurta kirkkautta ja laaja värimaailma.
Paras QLED TV: Samsung QN90A QLED
Yhteenveto
LED-televisiot ovat näistä kaikista halvin vaihtoehto, kuvanlaatu ei kuitenkaan yllä samalla tasolle kuin OLED ja QLED -televisioissa. QLED-televisiossa taas on hyvä kuvankirkkaus ja laaja värimaailma. OLED:ssa taas täydellisen mustat värit sekä kontrastit. Molemmilla on omat vahvuutensa, QLED on kirkkauden ansiosta parempi päivänvalossa katsottaessa ja OLED taas pimeässä korkean konstrastin ansiosta. LED on siis halvin, QLED välimaastossa ja OLED yleisesti kallein.
Henkilökohtaisesti itse valitsisin ehdottomasti OLED-TV:n, koska se on uudempaa tekniikkaa ja QLED:ssa on edelleen LCD-paneeli, johon on vain lisätty Quantum-dot-kerros. Kaiken lisäksi Samsungikin on lopettamassa kokonaan LCD-paneelien valmistuksen ja siirtymässä Quantum Dot -teknologiaa hyödyntävien OLED-paneeleiden tekoon.
Näytön tarkkuus 4K, 8K, UHD, HDR JA FULL HD
Tästä muutama termi ja lyhenne lisää jo aikasempaan ”termiviidakkoon”. Selvitetään mitä nämä tarkoittavat TV:n merkin perässä.
4K ja UHD eli Ultra HD tarkoittavat melkein samaa asiaa. Esim. FULL HD TV:ssä resoluutio on 1920×1080 pikseliä ja 4K tarkoittaa 4096×2160 pikseliä, eli siis neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin perus FULL HD:ssa. UHD näytön tarkkuus on vähintään 3840×2160 pikseliä ja sitä kutsutaan 4K-tarkkuudeksi, vaikka 4K-tarkkuus on oikeasti tuo 4096×2160 pikseliä. UHD:ssa on kuitenkin neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin FULL HD:ssa, joten tästä syystä sitä kutsutaan 4K-tarkkuudeksi TV:issä.
Termejä käytetäänkin usein päällekkäin, esimerkkinä tämä TV ProCaster 55UNB820H 55″ 4K Ultra HD Smart LED -televisio. Kyseisessä TV:ssä on resoluutio: 3840 x 2160 Ultra HD. 4K tarkoittaa siis, että kuvan leveys on noin 4000 pikseliä ja 8K:ssa 8000 pikseliä. 8K kuuluu myös Ultra HD-luokkaan. Lyhyesti selitettynä, mitä enemmän pikseleitä, sitä parempi resoluutio eli tarkempi kuva.
HDR
HDR eli High Dymanic Range, suomeksi suuri dynaaminen alue. Suurimmasta osasta uusista televisioista löytyy HDR-tekniikka. Tällä saadaan tuotettua kuvalle suurempi kontrasti, jonka avulla musta ja valkoinen sävy erottuvat paremmin toisistaan.
Tarkkuuden parannuksen lisäksi HDR tarjoaa suuremman väriskaalan ja entistä paremman kuvanlaadun. HDR toimii myös monissa peleissä sekä PS4 ja Xbox one tukevat tätä tekniikkaa. Joidenkin mielestä HDR tuo jopa suuremman parannuksen kuin 4K. Alla hyvä videoesimerkki HDR:än vaikutuksesta.
Paras HDR-TV: LG CX OLED
Ambilight
Ambilight (Ambient Lightning) tarkoittaa ympäröivää valaistusta. Ambilight on Philipsin patentoima valaistustekniikka, jonka avulla katselukokemuksesta paremman heijastamalla valoa TV:n molemmilta reunoilta ympäröiviin seiniin, näin tuoden television värit paremmin näkyviin.
Paras Ambilight TV: Philips 805
Nanocell
Nano Cell -tekniikka on LG:n oma viritys, kuten Samsungin Quantum Dot -tekniikka. Nano Cell hyödyntää nanometrin kokoisia partikkeleita. Nämä partikkelit imevät ylimääräistä valoa itseensä ja näin saadaan värit näytettyä entistä realistisimpina. Tämän olisi tarkoitus auttaa siihen, että värit eivät hallistu vaikka katsoisit televisio sivusta.
Curved TV
Curved tarkoittaa kaarevaksi muotoiltua TV:tä. Curved TV luo syvemmän kuvaelämyksen tuomalla kuvan lähemmäksi katsojaa. Tämän ansiosta saadaan monen makuun TV:n katselusta vielä vähän vaikuttavampaa kuin perinteisessä ”suorassa” TV:ssä. Kaareva näyttö tosin rajoittaa, että kuinka levittäytyneeltä alueelta sitä voi katsella.
Smart TV
Mikä ihmeen älytelkkari? Älytelevisio on niin sanotusti ”älykkäitä” teknologioita sisältävä televisio. Smart TV saadaan liitettyä WiFi-verkkoon tai kaapelilla reitittimeen. Televisiolla pystyy surffata verkossa tai suoratoistaa eri sovelluksia kuten esim. Netflix, HBO Nordic, ViaPlay ja Youtube -sovelluksia, vaihtoehtoja löytyy enemmänkin. Tietty osa sovelluksista löytyy esiasennettuna ja muut haluamasi sovellukset pystyt lataa sovelluskirjastosta.
ANDROID TV
Android on käyttöjärjestelmä älytelevisiossa. Eri televisiovalmistajat käyttävät eri käyttöjärjestelmiä televisioissaan. Esim. Sony ja Philips käyttävät Androidia, Samsungista löytyy Tizen ja LG:sta webOS-järjestelmä.
Netti telkkariin
Älytelkkari tarvitsee ehdottomasti kaverikseen netti-yhteyden. Kaikista paras vaihtoehto olisi jakaa kodin modeemista langattomana tai langallisena telkkariin. Tarvittaessa myös puhelimella voit jakaa netin, Androidilla sekä iOS:illa. Hyvänä esimerkkinä voisi käyttää Netflixiä, joka suosittelee vähintään 25Mbit/s nopeutta toimiakseen 4K-laadulla pätkimättä.
Liitännät
HDMI on ehdottomasti tärkein kaapeli, ainakin heti virtakaapelin jälkeen. Muista katsoa, että HDMI-paikkoja on tarpeeksi laitteisiin joita omistat, esim. pleikkarit ja äänentoistojärjestelmät. Äänijärjestelmiä varten kannattaa myös tarkistaa löytyykö analogista tai optista RCA-liitäntää, riippuen siitä, mitä äänijärjestelmäsi tarvitsee.
TV:n valinta kaupassa
Kauppa ei ole paras mahdollinen paikka televisioiden vertailulle. Kuten ylempänä mainittiin, että QLED on vähän parempi valoisassa tilassa katsottaessa ja OLED toisinpäin. Kaupassa harvoin on pimeää vaan katossa paahtaa sata kirkasta lamppua sekä värisäädöt voivat olla huonosti säädelty. Useasti kaupassa kontrasti ja kirkkaus on säädetty maksimiin, joka taas kotona saisi kuvan näyttämään epäluonnolliselta.
Uuden television kalibrointi
Uusi TV on hyvä muistaa kalibroida, koska tehdasasetukset ovat yleensä ihan liian voimakkaiksi ja kirkkaiksi säädetty. Kotioloihin nämä asetukset harvoin ovat kovin hyvät. Esim. Gigantti ja Power veloittavat kuvakalibroinnista minimissään 100 euroa. Kuvan asetusten säätämisen voi tehdä helposti itse ja säästää 100 euroa. Netistä löytyy loistavat ohjeet parhaimpien asetusten säätämiseen. Yksi hyvä sivusto tähän tarkoitukseen on RTINGS.com. Sivustolta löydät haluamasi TV:n parhaaksi todetut kalibrointiasetukset perus TV:n katselusta pelaamiseen tai jos aiot käyttää TV:tä tietokoneen näyttönä.
Luettelo arvostelun voittaneista televisio vaihtoehdoista.
OLED
LG OLED48CX
Philips 55″ OLED805 4K UHD Smart TV
Panasonic TX-55HZ1000B
LG OLED65GX
QLED
Samsung QLED QE50Q80T
Samsung QLED QE55Q80T
Samsung QLED QE65Q80T
Samsung QLED QE75Q950TS
NanoCell
LG 55NANO90
LG 65NANO90
LG 75NANO90
LG 86NANO90
Hyviä budjettiluokan TV:itä: Hisense
Muita budjettiluokan TV vaihtoehtoja
Toshiba 55UL3063DG
TCL 65P610
TCL 50EP680
Hisense 50A7500F