Tästä oppaasta löydät vinkkejä ja ohjeita TV:n ostamiseen. Uuden television ostaminen vuonna 2022 voi olla yllättävänkin sekavaa. Kaikennäköisiä termejä tulee vastaan esim. UHD, FULL HD, QLED, OLED, LED. Löytyy myös Smart– ja Android-TV:tä sekä näiden termien päälle vielä 4K ja jopa 8K merkinnät. Esim. Samsung QE65Q800TAT 65″ 8K Ultra HD LED. Oppaasta löydät kaikki termit selitettyinä! Käytä tarvittaessa alla olevaa sisällysluetteloa navigoimiseen.

Minkä kokoinen televisio?

Uutta TV:tä ostaessa kannattaa ihan ensimmäiseksi lähteä miettimään, minkä kokoisen TV:n tarvitsee ja haluaa. Telkkarin koko usein korreloituu hintaan, mitä isompi, sitä kalliimpi. Kannattaa ihan ensiksi lähteä laskemaan kuinka pitkä matka katselupaikan ja television välillä on.

Uusissa televisioissa on paljon enemmän pikseleitä vanhempiin verrattuna, joten katseluetäisyyden laskeminen on entistä suositeltavampaa. Katseluetäisyyden lisäksi kannattaa miettiä, mahtuuko se uusi telkkari kokonsa puolesta haluamalleen tasolle.

TV katseluetäisyys

Sopivan television katseluetäisyyden voi laskea helposti itse näytön tarkkuuden ja lävistäjän pituuden avulla. Näytön koot ilmoitetaan yleisesti tuumissa ja yksi tuuma on 2,54 senttimetriä. Alhaalta löydät laskukaavat ja myös valmiiksi laskettuja katseluetäisyyksiä yleisimpiin television kokoihin.

Paras TV:n on sellainen, että kaikkia kuvaruudun tapahtumia näkee ja pystyy seuraamaan vaivattomasti. katseluetäisyys. Hyvä katseluetäisyys varmistaa sen, että kuva on selvää eikä pikselöidy liian läheltä katsoessa, kun taa liian kaukaa katsoessa kuvan tarkkuus katoaa.

4K-TV:n katseluetäisyyden laskeminen

UHD (Ultra HD) eli 4K televisioissa katseluetäisyys lasketaan: ruudun halkaisija x 1,2 = sopiva katseluetäisyys.

Jos olet ostamassa esim. 55 tuumaista 4K-televisiota: kerro ensiksi näytön tuumat sentteinä 2,54 x 55 = 139,7cm ja lopuksi vielä saamasi tulo näytön tarkkuuden perusteella, eli 4K-televisio kerrotaan luvulla 1,2. Lopuksi 139,7 x 1,2 = 167,64cm. 55 tuumaisen 4K-tv:n sopiva katseluetäisyys olisi n. 1,7m.

75 tuumaisen 4K TV:n katseluetäisyys olisi n. 2,3m.

FULL HD -TV:n katseluetäisyyden laskeminen

FULL HD katseluetäisyys lasketaan: ruudun halkaisija x 1,6 = sopiva katseluetäisyys.

Jos olet ostamassa esim 65 tuumaista FULL HD -televisiota: kerro ensiksi näytön tuumat sentteinä 2,54 x 65 = 165,1cm ja lopuksi vielä saamasi tulo näytön tarkkuuden perusteella, eli FULL HD -tv:ssä vastaus kerrotaan luvulla 1,6. Lopuksi 165,1 x 1,6 = 264,16cm. 65 tuumaisen FULL HD -tv:n sopiva katseluetäisyys olisi n. 2,6m.

UHD (Ultra HD) eli 4K -TV katseluetäisyys

  • 45″ = noin 1,4 m katseluetäisyys
  • 55″ = noin 1,7 m katseluetäisyys
  • 65″ = noin 2,0 m katseluetäisyys

FULL HD -TV katseluetäisyys

  • 45″ = noin 1,8 m katseluetäisyys
  • 55″ = noin 2,2 m katseluetäisyys
  • 65″ = noin 2,6 m katseluetäisyys

Katseluetäisyydet on laskettu näillä kaavoilla Full HD -TV: ruudun lävistäjä metreinä x 1,6 = sopiva katseluetäisyys ja Ultra HD -televisio: ruudun lävistäjä metreinä x 1,2 = sopiva katseluetäisyys. Eli esimerkkinä, jos olisit ostamassa LG 65″ UM7400 4K UHD Smart TV 65UM7400-TV:tä, olisi sopiva katseluetäisyys n. 2,0m.

Näytön valinta OLED, QLED VAI LED?

OLED, QLED ja LED ovat ledejä, jotka valaisevat TV:tä, jokainen omalla tavallaan. LED eli Light Emitting Diode, suomeksi ”hohtodiodi”. LED-televisioissa on siis LCD-näyttö (nestekidenäyttö), joka on näillä ”hohtodiodeilla” valaistu. LCD-näyttö LED-teknologialla tuo korkean kuvanlaadun, sekä vie vähemmän virtaa kuin LCD-näyttö ilman kyseistä teknologiaa.

OLED

OLED eli Organic Light Emitting Diode. OLED-näytön toiminta perustuu orgaaniseen aineeseen, joka toimii samalla tavalla kuin ”hohtodiodi”. Yksi OLED on yhden pikselin kokoinen, tämän ansiosta jokainen yksittäinen pikseli pystytään valaisemaan led-valolla. OLED-näytössä ledillä valaistu pikseli voidaan siis sammuttaa täysin, joka tekee mustasta oikeasti mustaa. Kyseisissä näytöissä ei ole myös tämän takia tarvetta taustavalolle, joka mahdollistaa hyvinkin ohuet näytöt, sekä vielä alemman virran viennin kuin LED-näytöissä.

Pelaamiseen OLED-näytöt eivät ainakaan vielä ole paras valinta, koska viive on ainakin hiukan suurempi kuin nopeimmissa pelinäytöissä. Televisioon tämä on kuitenkin paras valinta ja tietenkin nostaa myös eniten hintalappua ylös.

Paras OLED TV 2022: LG C1 OLED

paras hdr oled tv
LG C1 OLED (Image Credit: LG)
OLED

QLED

Sitten vielä QLED näiden kaikkien muiden termien sekaan. QLED eli Quantum dot Light Emitting Diode, suomeksi kvanttipistenäyttö, joka on Samsungin kehittämä näyttö. Kvanttipistenäytöissä on valoa heijastava tekniikka. QLED-näytöissä on nestekidenäyttö, kuten LED-näytöissä, erona on vain se, että siihen on lisätty Quantum Dot -kerros, joka yhdistetään siniseen LED-valoon. Tämän ansiosta saadaan tuotettua suurta kirkkautta ja laaja värimaailma.

Paras QLED TV: Samsung QN90A QLED

paras qled tv
Samsung QN90A QLED (Image Credit: Samsung)

Qled TV

Yhteenveto

LED-televisiot ovat näistä kaikista halvin vaihtoehto, kuvanlaatu ei kuitenkaan yllä samalla tasolle kuin OLED ja QLED -televisioissa. QLED-televisiossa taas on hyvä kuvankirkkaus ja laaja värimaailma. OLED:ssa taas täydellisen mustat värit sekä kontrastit. Molemmilla on omat vahvuutensa, QLED on kirkkauden ansiosta parempi päivänvalossa katsottaessa ja OLED taas pimeässä korkean konstrastin ansiosta. LED on siis halvin, QLED välimaastossa ja OLED yleisesti kallein.

Henkilökohtaisesti itse valitsisin ehdottomasti OLED-TV:n, koska se on uudempaa tekniikkaa ja QLED:ssa on edelleen LCD-paneeli, johon on vain lisätty Quantum-dot-kerros. Kaiken lisäksi Samsungikin on lopettamassa kokonaan LCD-paneelien valmistuksen ja siirtymässä Quantum Dot -teknologiaa hyödyntävien OLED-paneeleiden tekoon.

Näytön tarkkuus 4K, 8K, UHD, HDR JA FULL HD

Tästä muutama termi ja lyhenne lisää jo aikasempaan ”termiviidakkoon”. Selvitetään mitä nämä tarkoittavat TV:n merkin perässä.

4K ja UHD eli Ultra HD tarkoittavat melkein samaa asiaa. Esim. FULL HD TV:ssä resoluutio on 1920×1080 pikseliä ja 4K tarkoittaa 4096×2160 pikseliä, eli siis neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin perus FULL HD:ssa. UHD näytön tarkkuus on vähintään 3840×2160 pikseliä ja sitä kutsutaan 4K-tarkkuudeksi, vaikka 4K-tarkkuus on oikeasti tuo 4096×2160 pikseliä. UHD:ssa on kuitenkin neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin FULL HD:ssa, joten tästä syystä sitä kutsutaan 4K-tarkkuudeksi TV:issä.

Termejä käytetäänkin usein päällekkäin, esimerkkinä tämä TV ProCaster 55UNB820H 55″ 4K Ultra HD Smart LED -televisio. Kyseisessä TV:ssä on resoluutio: 3840 x 2160 Ultra HD. 4K tarkoittaa siis, että kuvan leveys on noin 4000 pikseliä ja 8K:ssa 8000 pikseliä. 8K kuuluu myös Ultra HD-luokkaan. Lyhyesti selitettynä, mitä enemmän pikseleitä, sitä parempi resoluutio eli tarkempi kuva.

HDR

HDR eli High Dymanic Range, suomeksi suuri dynaaminen alue. Suurimmasta osasta uusista televisioista löytyy HDR-tekniikka. Tällä saadaan tuotettua kuvalle suurempi kontrasti, jonka avulla musta ja valkoinen sävy erottuvat paremmin toisistaan.

Tarkkuuden parannuksen lisäksi HDR tarjoaa suuremman väriskaalan ja entistä paremman kuvanlaadun. HDR toimii myös monissa peleissä sekä PS4 ja Xbox one tukevat tätä tekniikkaa. Joidenkin mielestä HDR tuo jopa suuremman parannuksen kuin 4K. Alla hyvä videoesimerkki HDR:än vaikutuksesta.

HDR

Paras HDR-TV: LG CX OLED

paras hdr oled tv
LG C1 OLED (Image Credit: LG)

Ambilight

Ambilight (Ambient Lightning) tarkoittaa ympäröivää valaistusta. Ambilight on Philipsin patentoima valaistustekniikka, jonka avulla katselukokemuksesta paremman heijastamalla valoa TV:n molemmilta reunoilta ympäröiviin seiniin, näin tuoden television värit paremmin näkyviin.

Paras Ambilight TV: Philips 805

philips 805 televisio
Philips 805 (Image Credit: Philips)

Nanocell

Nano Cell -tekniikka on LG:n oma viritys, kuten Samsungin Quantum Dot -tekniikka. Nano Cell hyödyntää nanometrin kokoisia partikkeleita. Nämä partikkelit imevät ylimääräistä valoa itseensä ja näin saadaan värit näytettyä entistä realistisimpina. Tämän olisi tarkoitus auttaa siihen, että värit eivät hallistu vaikka katsoisit televisio sivusta.

Curved TV

Curved tarkoittaa kaarevaksi muotoiltua TV:tä. Curved TV luo syvemmän kuvaelämyksen tuomalla kuvan lähemmäksi katsojaa. Tämän ansiosta saadaan monen makuun TV:n katselusta vielä vähän vaikuttavampaa kuin perinteisessä ”suorassa” TV:ssä. Kaareva näyttö tosin rajoittaa, että kuinka levittäytyneeltä alueelta sitä voi katsella.

Smart TV

Mikä ihmeen älytelkkari? Älytelevisio on niin sanotusti ”älykkäitä” teknologioita sisältävä televisio. Smart TV saadaan liitettyä WiFi-verkkoon tai kaapelilla reitittimeen. Televisiolla pystyy surffata verkossa tai suoratoistaa eri sovelluksia kuten esim. Netflix, HBO Nordic, ViaPlay ja Youtube -sovelluksia, vaihtoehtoja löytyy enemmänkin. Tietty osa sovelluksista löytyy esiasennettuna ja muut haluamasi sovellukset pystyt lataa sovelluskirjastosta.

ANDROID TV

Android on käyttöjärjestelmä älytelevisiossa. Eri televisiovalmistajat käyttävät eri käyttöjärjestelmiä televisioissaan. Esim. Sony ja Philips käyttävät Androidia, Samsungista löytyy Tizen ja LG:sta webOS-järjestelmä.

Netti telkkariin

Älytelkkari tarvitsee ehdottomasti kaverikseen netti-yhteyden. Kaikista paras vaihtoehto olisi jakaa kodin modeemista langattomana tai langallisena telkkariin. Tarvittaessa myös puhelimella voit jakaa netin, Androidilla sekä iOS:illa. Hyvänä esimerkkinä voisi käyttää Netflixiä, joka suosittelee vähintään 25Mbit/s nopeutta toimiakseen 4K-laadulla pätkimättä.

Liitännät

HDMI on ehdottomasti tärkein kaapeli, ainakin heti virtakaapelin jälkeen. Muista katsoa, että HDMI-paikkoja on tarpeeksi laitteisiin joita omistat, esim. pleikkarit ja äänentoistojärjestelmät. Äänijärjestelmiä varten kannattaa myös tarkistaa löytyykö analogista tai optista RCA-liitäntää, riippuen siitä, mitä äänijärjestelmäsi tarvitsee.

TV:n valinta kaupassa

Kauppa ei ole paras mahdollinen paikka televisioiden vertailulle. Kuten ylempänä mainittiin, että QLED on vähän parempi valoisassa tilassa katsottaessa ja OLED toisinpäin. Kaupassa harvoin on pimeää vaan katossa paahtaa sata kirkasta lamppua sekä värisäädöt voivat olla huonosti säädelty. Useasti kaupassa kontrasti ja kirkkaus on säädetty maksimiin, joka taas kotona saisi kuvan näyttämään epäluonnolliselta.

Uuden television kalibrointi

Uusi TV on hyvä muistaa kalibroida, koska tehdasasetukset ovat yleensä ihan liian voimakkaiksi ja kirkkaiksi säädetty. Kotioloihin nämä asetukset harvoin ovat kovin hyvät. Esim. Gigantti ja Power veloittavat kuvakalibroinnista minimissään 100 euroa. Kuvan asetusten säätämisen voi tehdä helposti itse ja säästää 100 euroa. Netistä löytyy loistavat ohjeet parhaimpien asetusten säätämiseen. Yksi hyvä sivusto tähän tarkoitukseen on RTINGS.com. Sivustolta löydät haluamasi TV:n parhaaksi todetut kalibrointiasetukset perus TV:n katselusta pelaamiseen tai jos aiot käyttää TV:tä tietokoneen näyttönä.

Luettelo arvostelun voittaneista televisio vaihtoehdoista.

OLED

LG OLED48CX

Philips 55″ OLED805 4K UHD Smart TV

Panasonic TX-55HZ1000B

LG OLED65GX

QLED

Samsung QLED QE50Q80T

Samsung QLED QE55Q80T

Samsung QLED QE65Q80T

Samsung QLED QE75Q950TS

NanoCell

LG 55NANO90

LG 65NANO90

LG 75NANO90

LG 86NANO90

Hyviä budjettiluokan TV:itä: Hisense

Hisense (Image Credit: Hisense)

Muita budjettiluokan TV vaihtoehtoja

Toshiba 55UL3063DG

TCL 65P610

TCL 50EP680

Hisense 50A7500F