[toc]
Hakukoneoptimointi (SEO)
Hakukoneoptimointi (SEO eli Search Engine Optimization) tarkoittaa sivuston optimointia, jonka avulla parannetaan verkkosivuston näkyvyyttä ja sijoittumista hakukoneiden hakutuloksiin. Yleisimmin tämä tarkoittaa siis sitä, että halutaan mahdollisimman paljon näkyvyyttä Googlen hakutuloksista ja ei turhaan, koska Google on ylivoimaisesti suosituin hakukone, ainakin suomalaisten keskuudessa. Kukapa ei olisi joskus ”Googlannut”. Samalla kuitenkin kun optimoit sivustosi hakukonenäkyvyyttä Google varten, saat näkyvyyttä myös esim. Bing ja Yahoo -palveluissa. Nämä palvelut tykkäävät myös hyvin paljon samoista asioista kuin Google, joten kun hakukoneoptimoit Googlea varten, saat myös näkyvyyttä muissakin hakukoneissa.
Rank Math -lisäosa
Rank Math on hyvin tuore lisäys WordPress SEO -lisäosien maailmaan. Lisäosa julkaistiin vuonna 2018 ja on kerennyt kahdessa vuodessa keräämään jo yli puoli miljoonaa latausta. Tämä tarkoittaa sitä, että se on nyt toiseksi suosituin SEO -lisäosa WordPressissä. Ykköspaikalta löytyy Yoast SEO. Näitä ja monia muita kokeilleena olen päätynyt käyttämään itse Rank Math -lisäosaa hakukoneoptimointiin, koska se on ilmainen monilla työkaluilla, jotka saisi esim. Yoast Seo -lisäosassa käyttöön vain maksamalla.
Lisäosan lataaminen ja käyttöönotto
Rank Math -lisäosan lataaminen
Aloitetaan opas lataamalla Rank Math -lisäosa. Pääset lataamaan ja lisäämaan lisäosan sivustollesi WordPress ohjauspaneelin kautta, jossa koko opas toteutetaan. Ohjauspaneeliin pääset domainin nimi/wp-admin esim. nettisivu.fi/wp-admin ja kirjautumalla sisään tunnuksillasi. Ohjauspaneelissa valitse vasemmalta Plugins -> Add New ja kirjoita oikeassa yläkulmassa sijaitsevaan hakukenttään ”Rank math”. Klikkaa lisäosan kohdalta Install now ja latauksen päätyttyä samasta napista Activate.
Yhdistä ilmainen käyttäjä
Pääset kohtaan, jossa voit luoda ilmaisen käyttäjän. Tilin luominen ei kuitenkaan ole pakollista. Tilistä on hyötyä, jos haluat nähdä erilaisia pisteytyksiä ja analysointeja sivustosi hakukonenäkyvyydestä.

Valitse rekisteröitymisvaihtoehto
Jos päätit tehdä tilin, voit valita haluatko kirjautua sisään Facebook-, Google- tai WordPress -tilin tai erikseen omalla sähköpostilla ja salasanalla. Valitse näistä mieluisin, itse käytän aina Google-tiliä.

Lisäosan aktivointi ja yhteensopivuus
Rekisteröitymisen ja kirjautumisen jälkeen voit aktivoida lisäosan painamalla OK, jonka jälkeen asennus kertoo onko sivustosi yhteensopiva Rank Mathin kanssa. Harvemmin tässä kohtaa mitään ongelmia ilmenee, mutta jos kuitenkin niin käy, saat lisätietoja, miksi se ei ole yhteensopiva.

Asennusvelho
Getting Started
Seuraavaksi päästään Getting Started ikkunaan, josta voidaan valita haluamamme asennus vaihtoehdoista Easy, Advanced tai Custom Mode (maksullinen). Tämän voi helposti vaihtaa myöhemmin, mutta mennään Advanced vaihtoehdolla, että päästään muokkaamaan enemmän asetuksia hakukoneoptimointia varten. Lopuksi käynnistetään velho Start Wizard napista.

Your site
Your Site kohdasta voidaan kertoa perusasioita sivustostamme Rank Mathille. Ensimmäisen valikosta kerrotaan onko sivusto esim. henkilökohtainen blogi, nettikauppa tai henkilökohtainen portfolio-nettisivu.
Jos valitset liiketoimintaan liittyvän sivuston, saat lisävaihtoehtoja, minkä tyyppinen liiketoiminta-sivusto on sinulla on ja pääset antamaan sen nimen. Näitäkin voidaan muuttaa myöhemmin.

Analytics
Annetaan Rank Mathille oikeudet hakea tietoja Google Search Consolesta. Klikkaa napista Connect Google Services.
Pääset valitsemaan Google tilin ja kirjautumaan sisälle. Valitse tili, jolla olet aktivoinut Google Search Consolen. Hyväksy käyttöoikeuksien antaminen klikkaamalla Salli. Saat koodin, joka kopioidaan ja siirrytään takaisin liittämään se Rank Mathin asetuksiin Search Console kohtaan.

Sitemap
Sivustokartta-asetuksissa valitaan mitä halutaan näyttää sivustokarttojen XML-tiedostossa. Sivustokartat tehdään hakukoneita varten ja niiden avulla saadaan avustettua hakurobotteja löytämään sivustosi kaikki sivut.
Tässä on hyvä mennä oletusasetuksilla. Sitemaps eli sivustokartat pidetään ehdottomasti päällä, ja sisällytetään myös kuvat (Include Images). Public Post Types kohdassa valitaan, mitä halutaan sisälyttää sivustokarttaan. Valintoina löytyy Posts eli (esim. Blogi postaukset), Pages (sivut) ja Products (Tuotteet), jos määritit Your Site-asetuksissa, että sivustosi on liiketoiminta-sivusto. Pidetään kaikki päällä, koska halutaan, että kaikki löytyvät sivustokartasta.
Public Taxonomies (Luokitellut, taksonomiat) kohdasta laitetaan myös kaikki päälle.

Optimization
Täälläkin on suositeltavaa jättää oletukset päälle. Noindex Empty Category and Tag Archives ollessa pois päältä SEO kärsii. Esim. jos teet sivustollesi uuden tagin tai kategorian lisäämättä sinne mitään, niin tämän asetuksen avulla sitä ei indeksoida, eikä se näin pääse hakutuloksiin pilaamaan SEO-pisteitä.
Nofollow External Links on hyvä jättää pois päältä. Nofollow on tavallaan käsky hakurobotille olla seuraamatta linkkejä. Jätetään tämä pois päältä, niin robotti seuraa linkkejä ulkoisille sivustoille. Tämä saattaa auttaa hakutuloksiin, kun linkkailet muille sivustoille ja muut linkkailevat sivustollesi.
Open External Links in New Tab/Window avulla määritetään aukeaako linkit ulkopuolisille sivustoille uuten välilehteen/ikkunaan. Itse pidän tästä ja suosittelen jättämään oletusasentoon eli päälle.
Klikkaa Save and Continue niin asennusvelho on valmis ja päästään eteenpäin.
- Noindex tarkoittaa, että sivua ei indeksoida, eikä se näy hakutuloksissa.
- Nofollow avulla kerrotaan esim. Googlen hakurobotille, että se ei seuraa linkkiä. Ei suositeltavaa ainakaan sisäisissä linkeissä.
- External Link on linkki ulkopuoliselle sivustolle
- Internal Link eli linkki omalle sivustolle.

Asennusvelho on nyt valmis ja päästiin viimeiselle välilehdelle, josta voit vielä määrittää haluatko automaattiset päivitykset ja jos teit käyttäjän, saat mahdollisuuden näyttää Rank Mathin antamat SEO-pisteet sivustosi kävijöille. Automaattisen päivityksen laitan tästä päälle, mutta Rank Mathin hienoa ”arvomerkkiä” en halua sivustoni kävijöille esitellä, joten jätän asetuksen Proudly Show the SEO Score to Your Visitors pois päältä. Siirrytään vielä ”kehittyneisiin asetuksiin” muokkaamaan muutamaa asetusta klikkaamalla Setup Advanced Options.

Advanced Options
Role Manager
Role Managerin avulla voidaan antaa käyttäjäoikeuksia Rank Mathin käyttöön sivustosi eri rooleille. Esim. jos sivustollasi on jollain henkilöllä ”Author” eli kirjoittan rooli, voidaan säätää, mitä kaikkia asetuksia tällä käyttäjäroolilla pääsee sörkkimään. Minulla ei ole tarvetta asetukselle, koska olen ainoa käyttäjä sivustollani.

Täällä saadaan käyttöön tiedot 404 virheistä sekä uudelleenohjaukset, jos näin pääsee käymään. Laittamalla 404 Monitor-asetuksen päälle, saat tiedon, jos joku yrittää mennä sivustosi sivulle, jota ei ole olemassa. Redirections avulla saadaan uudelleen ohjattua käyttäjä 404-virhesivulta esimerkiksi etusivulle tai sivulle, joka ilmoittaa, että sivustoa ei ole olemassa ja siihen linkki etusivulle.

Schema Markup eli jäsennelty tieto asetuksella voidaan antaa Googlelle ja muille hakukoneille lisää tietoa hakutuloksiin. Alla esimerkki, mitä on mahdollista saada näkymään kyseisellä asetuksella.

Schema Type päälle, autetaan Googlea ymmärtämään sivustomme kontekstia paremmin.
Schema Type for Posts avulla voidaan päättää postaustemme tieto, jos sivustosi postaukset vain kirjoista, musiikista, kakkuresepteistä tai ravintoloista jne. niin tässä voimme määrittää sen. Itse valitsin tähän Article, koska sivuni ei kohdistu pelkästään esim. ruokaresepteihin.
Article Type asetukseen vaikuttaa se, millaiseksi määritit sivustosi alussa esim. henkilökohtainen sivusto tai liiketoiminta-sivusto. Google sallii article muodon vain yrityksille. Henkilökohtaisessa sivustossa, schemat ovat yleisesti muodossa Blog Post. Valinnalla ei ole suurta vaikutusta.
Schema Type for Pages voit valita erikseen, jos sivusi keskittyy esim. vain kirjoihin. Valitse Article, jos sivustosi ei kohdistu esim. vain ruokaresepteihin.
Article Type sama kuin ylempänä, article muoto on vain liiketoiminta-sivustoille, joten valitse Blog Post, jos et valinnut liiketoiminta-sivustoa.
Tämä oli viimeinen kohta asennuksesta. Klikkaa Save and Continue, niin pääset takaisin WordPressin hallintapaneelin etusivulle.

Rank Math asetukset
Suurin osa asetuksista on jo hyviä oletuksina. Käydään lyhyesti Rank Mathin tärkeimpiä asetuksia läpi, mitä sieltä kuitenkin kannattaa ja voi säädellä.
General Settings
Links
Täältä jättäisin pääasiassa kaikki oletukselle. Ainut minkä itse laitan päälle on Strip Category Base. Tämän avulla saadaan poistettua esimerkiksi kategoria URL:stä. Jos URL olisi sivusi.fi/kakkureseptit/mutakakku, niin tämän asetuksen avulla se poistaa kakkureseptit kohdan ja URL:stä tulee sivusi.fi/mutakakku. Oman maun mukaan, haluatko näyttää myös kategorian käyttäjille.
Breadcrumbs on oletusasetuksena pois päältä. Suositeltavaa olisi laittaa päälle SEO:n kannalta.
Webmaster tools
Asennusvelhossa asetettiin jo Google, joten se löytyy jo täältä. Muita vaihtoehtoja löytyy Bingiä, Baidua ja Alexaa. En usko, että muilla kun Googlella on merkitystä.
Others
Others-asetuksista pääsee ainakin näyttämään sen hienon Rank Mathin antaman ”arvomerkin” sivustollasi. Jos välttämättä haluat tälläistä näyttää, laita se täältä päälle.
Titles & Meta
Global Meta
Noindex Empty Category and Tag Archives suositeltavaa olisi tarkistaa, että tämä on päällä. Estetään tyhjien kategorien ja tagien indeksoiminen.
Täältä löytyy ainakin Separator Character eli erotin, jonka voit muokata haluamaksesi. Erotin erottaa hakutuloksissa sivun nimen sivuston nimestä. Esim. jos valitset erottimeksi |, sivusi näkyisi hakutuloksissa Mutakakku resepti | Sivusi.fi
Capitalize Titles avulla jokainen sana hakutuloksen otsikossa alkaa isolla kirjaimella. Se näyttäisi siis tältä: Mutakakku Reseptit Ohje | Sivusi.fi. Käytin itse tätä jonkni aikaa kunnes tajusin, miten hölmöltä se näyttää.
OpenGraph Thumbnail on oletuskuva, joka näkyy, jos et ole valinnu postaukseesi kuvaa ja jaat tai joku jakaa postauksesi sosiaalisessa mediassa.
Authors
Käy täältä tarkistamassa ensimmäinen asetus Author Archives. Jos olet ainoa käyttäjä ja kirjoittaja sivustollasi, käy ottamassa tämä asetus pois päältä.
Misc Pages
Täältäkin on hyvä tarkistaa ensimmäinen asetus, että se on pois päältä. Tämän ollessa päällä saattaisi tulla sivuista ”kaksoiskappaleita”, joista Google ei tykkää.
Sitemap settings
Sivustokartat olivat siis niitä XML-tiedostoja hakukoneita varten. Näiden karttojen avulla autetaan hakurobotteja. Täällä oletusasetukset ovat ihan hyvät. Rullaa alas ja varmista, että Ping Search Engines on päällä. Tämän avulla saadaan vähän tökittyä Googlea ja kerrottua, että karttamme on päivittynyt.
404 Monitor
Jos laitoit asennusvelhossa 404-monitoroinnin päälle, täältä näet virheisiin johtaneet URL-osoitteet, montako kertaa niihin on menty ja kellonajat.
Redirections
Tämä on todennäköisesti sinulla myös päällä, jos laitoit ylemmänki 404-monitoroinnin päälle. Redirections eli uudelleenohjausten avulla voidaan ohjata 404-virhesivulle päätynyt käyttäjä toiseen paikkaan esim. etusivulle.
Seo Analysis
Pääset käyttämään tätä hienoa analyysi-työkalua, jos teit asennusvelhossa ilmaisen käyttäjän. Jos et ja haluat tätä päästä käyttämään, avaamalla tämän asetus-välilehden, pääset tekemään käyttäjän. Rank Math analysoi sivustosi ja antaa sinulle pisteytykset sekä vinkkejä, miten voit parantaa pisteitä.
Status & Tools
Täältä löytyy monia eri asetuksia 404-login puhdistamisesta – analysointi välimuistin tyhjentämiseen. Myös jos valitsit automaattiset päivitykset ja uuden päivityksen kanssa tulee ongelmia, voit palauttaa vanhan version version control – välilehdeltä.
Sivustokartan vieminen Google Search Consoleen
Rank Math tekee automaattisesti sivustokartat. Sivustokarttojen avulla voimme kertoa Googlelle, mitä haluamme indeksoida.
Avaa WordPressin hallintapaneelista Sitemap Settings. Käy läpi kaikki välilehdet läpi esim. General, Pages, Tags jne. Löydät sivsutokarttaasi linkin kohdasta Your sitemap index can be found here. Kopioi linkki leikepöydälle.

Kun linkki on kopioitu leikepöydälle, avaa Google Search Console. Vasemmalta löydät Index kohdan alta Sitemaps. Lisää kopioimsa sivustokartan linkki kohdaan Add a new sitemap ja paina SUBMIT. Näin saat vietya sivustokartat Googlelle ja pyytää indeksointia.
