[toc]

Twitch on tänä vuonna aloittanut uuden kokeilun, jonka avulla näytetään entistä enemmän mainoksia katsojille. Aikaisemmin mainoksia näytettiin vain aloittaessa striimin katsomisen. Uudessa muutoksessa mainokset alkavat pyörimään automaattisesti, riippuen siitä, milloin striimaaja on viimeksi niitä näyttänyt. Eli striimaajalla on aikaisemmin ollut täysi valta siitä, milloin haluaa vai haluaako ollenkaan näyttää mainoksia. Jos striimaja ei jatkossa itse halua mainoksia näyttää tarpeeksi usein, Twitch pitää huolen siitä, että niitä näytetään.

Mainoksia kaikille!

Vaihtoehtoja Twitchin mainosten estoon

Mainosten esto – TTV AdEraser – laajennus

TTV AdEraser -laajennus löytyy nyt kätevästi Google Chrome Web Storesta. Laajennus on tällä hetkellä aktiivisesti päivittyvä ja viimeisin päivitys, joka tuli 27.12, keskittyy täysin ”Purple Screen of Death” eli violetin ruudun eliminoimiseen.

Jos otat kyseisen laajennuksen käyttöön, niin älä lisäile alapuolella olevien ohjeiden skriptejä tai käytä vaihtoehtoisia soittimia (alternative player). Ublock Originin kanssa laajennus on testattu yhteensopivaksi.

Mainosten esto – TTV ad-block -laajennus

Päivitystä 27.12.2020: Twitch jatkaa taistelua ja on 18.12 havainnut TTV ad-block -laajennuksen. Tästä syystä kaikilla käyttäjillä alempi metodi ei tällä hetkellä toimi. Jos sinulle ilmestyy ”Purple Screen of Death” violetti ruutu striimejä katsellessa, ota TTV ad-block -laajennus pois käytöstä, kunnes se saadaan taas toimimaan. Käyttäjät ovat tehneet testejä ja havainneet, että Twitch ei näytä mainoksia kaikissa maissa esim. Venäjä, Ukraina, Ja Serbia, eli VPN:än avulla pystyy estämään mainokset.

Aikaisemmin tähän riitti uBlock Origin -mainostenestolaajennus. uBlock Origin on avoimen lähdekoodin mainostenestolaajennus tai sisällönsuodatus selaimille. Laajennus toimii ainakin Chrome-, Edge-, Firefox- ja Opera-selaimilla. Twitch taistelee tällä hetkellä täysillä panoksilla katsojia ja eri mainosestolajennuksia vastaan näyttäkseen mainoksia. Edes uBlock ei näytä enää pysyvän taistelussa mukana, Twitchin paukuttaessa päivityksiä sotatantereelle. Mainosten vihaajien onneksi uBlockin avuksi on tullut TTV ad-block -laajennus. Tämä avoimen lähdekoodin lisäosa löytyy tällä hetkellä vain Chrome- ja Firefox-selaimille. Lisäosa toimii kaikista parhaiten käyttämällä sitä uBlockin kanssa.

Twitchls.com

Twitchls on sivusto, jonka kautta voit katsoa Twitchin striimejä ilman mainoksia. Sivustolta ei ainakaan vielä näytä löytyvän minkäänlaista hakua, tähänkin löytyy tosin ratkaisu. Jos katsot striimiä, vaiha .tv tilalle .com ja lisää twitch perään ls. Esimerkkinä jos URL on https://www.twitch.tv/kanavannimi, vaiha se https://www.twitchls.com/kanavannimi

Vaihtoehtoinen soitin (alternate player)

Vaihtoehtoinen soitin Twitchin oman soittimen tilalle. Kyseisen laajennuksen saa Chromelle sekä Firefoxille. Näiden vaihtoehtoisten soittimien (alternate player) avulla pystyy katsomaan striimejä ilman mainoksia, mutta isona miinuksena on se, että striimit näkyvät jopa 30s jäljessä.

Mainosten esto – Skripti Ublock Originin lisäasetuksiin

Tämä on todettu tällä hetkellä toimivaksi suurimmalla osalla käyttäjistä ja hyvä väliaikainen ratkaisu, jos jaksaa vähän kikkailla. Kannattaa kokeilla kunnes TTV ad-block saadaan päivitettyä ajan tasalle.

  • Klikkaa selaimessa oikeasta yläkulmasta Ublock Origin -laajennus auki.
  • Avaa hallintapaneeli klikkaamalla laajennuksen oikeasta alakulmasta kuvaketta, jossa kolme ”liukusäädintä.”
Ublock Origin hallintapaneeli
Avaa Ublock Origin hallintapaneeli
  • Avaa Asetukset-välilehti
  • Asetukset-välilehdeltä laita ruksi kohtaan Olen edistynyt käyttäjä. Saat näkyviin napin, jolla pääsee lisäasetuksiin.
Avaa hallintapaneeli
Avaa lisäasetukset
  • Laita lisäasetuksissa alimpaan kohtaan userResourceLocation linkki skriptiin https://ttv-ublock.vercel.app/twitch-videoad.js
  • Paina ylhäältä nappia Vahvista muutokset.
Lisäasetukset
Ublock Origin lisäasetukset

7. Sulje lisäasetukset ja mene hallintapaneelista Suodatuslista-välilehteen ja klikkaa Tyhjennä välimuisti ja sitten Päivitä nappia. Käynnistä tämän prosessin jälkeen selain uudelleen.

Välimuistin tyhjennys
Välimuistin tyhjennys

Jos violetti ruutu ilmestyy ohjeitten tekojen jälkeen, paina F5 näppäintä päivittääksesi verkkosivun, pääset skippaamaan violetin ruudun ja jatkamaan striimin katselua.

Striimin päivittäminen F5 näppäimellä resetoi chatin, mutta tähänkin löytyy ratkaisu. FrankerFaceZ -laajennuksen avulla pystyy resetoida pelkän ”soittimen” ja näin chattikin säilyy ennallaan.

Resetoi soitin
Tuplaklikkaa resetoidaksesi soitin

Twitch mainosten estäminen puhelimella

Android

Puhelimella mainosten estäminen ei onnistu, jos käytät Twitchin omaa sovellusta. Voit kuitenkin katsoa striimejä ilman mainoksia lataamalla Google Play kaupasta AdBlockerin ja käyttämällä selainta katsomiseen. Hyvä mainostenesto-ohjelma puhelimille on esim. AdLock.

Sovellus

Foorumilla lisää keskustelua Twitchin mainostenesto taistelusta. Löydät myös foorumilta linkin Android sovellukseen, jonka avulla voi katsoa striimejä ilman mainoksia puhelimella.

iOS

Jos olet omena-laitteiden käyttäjä, niin tilanne on vielä huonompi. iOS ei anna estää mainoksia muulla kuin Safari selaimella. Eli ainut keino katsella striimejä ilman mainoksia omena-laitteella on katsoa niitä Safarilla.

Hyvä kommentti taisteluun liittyen SarcasticCarebear nmiseltä Reddit-käyttäjältä.

Miten estän Youtube mainokset?

Youtube ei onneksi yhtä kovaa taistele näyttääkseen mainoksia. Kaiken lisäksi Youtube mainokset eivät ole yhtä pitkiä kuin Twitchin mainokset ja ne pystyy myös skippaamaan. Mainosten estoon riittää uBlock Origin -laajennus. Jos haluat estää Youtuben mainokset ilman laajennuksia tai mitään muitakaan sovelluksia, tähänkin löytyy ratkaisu. Lisäämällä URL:ään ”.com” jälkeen pisteen (.). Esim jos URL on youtube.com/watch?v=kdkkdkdkdk, muutoksen jälkeen se olisi youtube.com./watch?v=kdkkdkdkdk, huomaa piste ”comin” perässä. Tämä saa sivuston latautumaan normaalisti videoineen sun muineen, mutta mainosten lataus epäonnistuu. Kikka toimii myös puhelimella, mutta se vaatii pöytäkoneversion käyttämistä sivustosta. Helpompaa on varmasti vain ladata mainosestolaajennus kuin lisäillä pisteitä.

Kaksi ei ole parempi kuin yksi

Tässä tapauksessa ei ole. Älä siis käytä kahta eri mainostenestolaajennusta samaan aikaan. Ei ole harvinaista, että joiltan saattaa löytyä kaksi eri laajennusta esim. AdBlock sekä uBlock Origin. Tämä ei tuo lisävoimaa mainosten estolle. Eri laajennukset käyttävät erilaisia keinoja ja tyylejä mainosten estämiseen. Pahimmassa tapauksessa nämä häiritsisivät toistensa toiminnallisuuksia ja näin kumpikaan ei välttämättä toimisi kunnolla.

AdBlock vs Ublock Origin

Yleisin mainosestolaajennus, mitä olen käyttäjillä nähnyt on yleensä ollut AdBlock tai AdBlock plus. Kovimpia väittelyitä tällä hetkellä löytää AdBlock plussan ja uBlock Originin väliltä. Itse kallistuisin kuitenkin vielä ehdottomasti uBlockiin, jos tarkoitus on vain estää mainosten näkyminen. uBlock hoitaa paremmin työnsä mainosten estämisessä ja kaiken lisäksi bonuksena, käyttää vähemmän järjestelmän resursseja. AdBlock plussalla on käytössä ”Acceptable Ads”, eli käytännössä heille maksamalla, saa omat mainoksensa ”valkoiselle listalle” ja näkyviin. Tämän saa käyttäjä toki pois asetuksista, mutta kuitenkin. uBlock ei käytä valkoisia listoja tai maksamalla ei saa mainoksiansa näkyviin, vaan ne pysyvät poissa.

Estä mainokset ilman laajennuksia – Google Chrome

Voit myös kokeilla poistaa mainokset ilman mitään laajennuksia/lisäosia sekä ärsyttävät ponnahdusikkunat. Parhaiten kaikkien mainosten estäminen onnistuu laajennuksilla, mutta selainten omilla asetuksilla saa ainakin ”häiritsevät tai harjaanjohtavat mainokset” estettyä.

Kolme pistettä
Kolme pistettä

Avaa Chromen asetukset painamalla kolmea pistettä oikeasta yläkulmasta. Pudotusvalikko aukeaa.

Asetukset
Pudotusvalikko – Asetukset

Pudostusvalikosta avaa Asetukset.

Tietosuoja ja turvallisuus
Asetukset – Tietosuija ja turvallisuus

Asetuksista vasemmalta löytyy valikko, josta avataan kohta Tietosuoja ja turvallisuus.

Sivustoasetukset
Tietosuija ja turvallisuus – Sivustoasetukset

Tietosuoja ja turvallisuus valikosta avataan Sivustoasetukset.

Sisältö
Sisältö – Muut sisältöasetukset

Rullaa ihan alas, josta löydät valinnan Ponn.ikkunat ja uudelleenohjaus. Tästä valikosta pääset estämään ponnahdusikkunat sekä uudelleenohjaukset. Mainosten estämiseen avataan alapuolelta kohta Muut sisältöasetukset.

Muut sisältöasetukset
Muut sisältöasetukset – Mainokset

Muut sisältöasetuksista klikataan auki Mainokset.

Estä mainokset
Mainokset

Klikkaa Estä sivustoilla, jotka näyttävät häiritseviä tai harjaanhohtavia mainoksia (suositus) päälle.