1. Paras suoritusteho virrankäyttösuunnitelma

Optimoi Windows 10 suorituskykyä pelaamista varten valitsemalla virrankäyttösuunnitelmaksi ”Paras suoritusteho”, saat parannettua koneesi suoritustehoa, mutta kyseinen virrankäyttösuunnitelma saattaa käyttää myös enemmän virtaa. Oletuksena Windows 10:ssä on ”Tasapainotettu” virrankäyttösuunnitelma, joka sitten taas tasapainottaa suoritustehon virrankulutuksen kanssa.

Virranhallinta-asetuksiin löydät painamalla Windows + i näppäinyhdistelmää, joka avaa Windowsin asetukset. Kirjoita hakuun ”Virran ja lepotilan asetukset.” Valitse seuraavaksi oikealta ”Virran lisäasetukset.” Jos valikostasi ei jo valmiiksi löydy ”Paras suoritusteho”-suunnitelmaa, luo uusi virrankäyttösuunnitelma.

Paras suoritusteho

2. Pelitilan käyttöönotto

Windows 10 Pelitila on saanut paljon kritiikkiä vuosien aikana, mutta nykyisin siitä saattaa olla jopa apua, varsinkin hitaammissa koneissa. Kokeilemalla ei mitään menetä, mutta jos havaitset minkäänlaista suorituskyvyn alentumista pelitilan ollessa päällä, ota se pois käytöstä. Pelitilan ollessa päällä, kone priorisoi suorituskyvyn pelaamiseen, käyttämällä näytönohjaimen ja prosessorin resurssit pelaamaasi peliin. Se estää myös muita Windows toimintoja toimimasta esim. Windows Updatet ja ilmoitukset. Ota pelitila käyttöön avaamalla Windowsin asetukset painalla Windows + i näppäinyhdistelmää. Kirjoita hakuun ”Pelitila” ja valitse ”Pelitilan asetukset.” Paina Pelitila käyttöön.

Pelitila pois käytöstä

3. Visuaalisten tehosteiden poistaminen

Windows 10 suorituskykyä voi parantaa poistamalla visuaalisia tehosteita. Visuaaliset tehosteet ovat erilaisia animaatioita ja varjostuksia, esim. ikkunan pienentämisen ja suurentamisen animointi. Paina näppäinyhdistelmää Windows + i, avataksesi Windowsin asetukset. Kirjoita hakukenttään ”Suorituskyky” ja valitse ”Säädä Windowsin ulkoasua ja suorituskykyä.” Valitse ”Paras suorituskyky.”

Visuaaliset tehosteet pois käytöstä

4. Käynnistysohjelmia pois käytöstä

Turhien ohjelmien käynnistysten poistaminen tietokoneen käynnistämisen yhteydessä. Tämä nopeuttaa tietokoneen käynnistysaikaa huomattavasti. Useasti näitä ohjelmia sattuu jäämään taustalle päälle, jotka saattavat hidastaa koneen suorituskykyä huomattavasti. Nopein tapa avata tehtävienhallinta on painaa näppäinyhdistelmää Ctrl+Shift+Esc. Löydät perille myös avaamalla Windowsin asetukset Windows + i näppäinyhdistelmällä. Kirjoita hakuun ”Tehtävienhallinta” ja valitse ”Tarkastele järjestelmäresurssien käyttöä tehtävienhallinnassa.” Kohdasta ”Käynnistys” voit päättää mitä sovelluksia haluat käynnistyvän koneen käynnistyksen yhteydessä. Hiiren oikealla klikillä saat valikon auki, josta voit painaa ”Poista käytöstä.”

Turhien ohjelmien käynnistysten estäminen tehtävienhallinnasta.

5. Muista pitää ajurit ajan tasalla

Erityisesti näytönohjaimen ajurit kannattaa pitää ajan tasalla pitääksesi Windows 10 suorituskyvyn korkealla, varsinkin jos pelailet pelejä. Näihin löytyy valmistajalta kätevät ohjelmat, joilla pitää ajurit ajan tasalla automaattisesti. Täältä löydät AMD:n softat ja tässä Nvidian. Ei ole suositeltavaa lähteä päivittelemään muita ajureita, ellei koneessasi ole jotain vialla. Ei kannata yrittää korjata jotain mikä ei ole rikki. Kuitenkin jos koet, että haluat kokeilla päivitellä muitakin ajureita, tämä on kätevä ulkoistaa jollekkin ohjelmalle esim Driver Booster 7 Free.

6. Windowsin ilmoitukset ja toiminnot pois käytöstä

Windowsin ilmoitukset voit ottaa kokonaan pois käytöstä tai valita, mistä sovelluksista haluat ilmoituksia. Jos joku sovellus ilmoittelee itsestään turhan useasti, saattaa tämä hidastaa koneesi suorituskykyä. Saat ilmoitukset pois käytöstä painamalla näppäinyhdistelmää Windows + i ja kirjoittamalla hakuun ”Ilmoitusten ja toimintojen asetukset.” Napsauta kaikki ilmoitukset pois käytöstä kohdasta ”Saa ilmoituksia sovelluksilta ja muilta lähettäjiltä.”

Ilmoitukset pois käytöstä.

Jos et halua kaikkia ilmoituksia käytöstä voit itse valita sovellukset, joista haluat ilmoituksia. Rullaa alas ja klikkaile pois käytöstä haluamasi sovellukset.

Ota pois ilmoitukset vain haluamaltasi sovelluksilta.

7. Aktiivinen aika

Windows 10 tarjoaa mahdollisuuden valita aktiivisen ajan, jolloin yleensä käytät tietokonetta. Näin voit välttää ja estää yllättäen tulevat päivitykset ja koneen uudelleenkäynnistykset. Päivitys kesken pelaamisen voi hidastaa koneen nopeutta huomattavasti. Aktiivisen ajan saa määritettyä avaamalla Windowsin asetukset painamalla näppäinyhdistelmää Windows + i. Kirjoita hakuun ”Muuta aktiivista aikaa. Valitse ”Muuta aktiivista aikaa” ja klikkaa ”Vaihda.” Täältä voit itse määrittää haluamasi ajan tai antaa Windowsin automaattisesti arvioida aika laitteen käytön perusteella. Windows näyttää ehdotuksen alhaalla päivittäisten toimintojesi perusteella.

Muuta aktiivista aikaa.