Mikä on VPN?

VPN ”Virtual Private Network” eli suomeksi virtuaalinen erillisverkko. VPN:än tarkoitus on suojata käyttäjien yksityisyyttä netissä. Sen avulla muodostetaan internet-yhteytesi ympärille tunneli. Tämän tunnelin avulla pystytään suojaamaan yhteytesi verkkosivujen ja palvelujen välillä.

Kun sinulla on VPN-yhteys päällä ja menet esimerkiksi nettisivulle tai johonkin palveluun, tietoliikenteesi kulkee sinne hyvin suojatussa putkessa VPN-palvelimen kautta. Tämän tunneloinnin ansiosta tietosi ja sijantisi pysyvät salassa ja voit käyttää verkkopalveluita yksityisesti ja turvallisesti anonyyminä.

vpn yhteys
Miten VPN-yhteys toimii?

Tarvitsenko virtuaalista erillisverkkoa?

Julkiset WiFi-yhteydet

Jos käytät julkisia WIFI-yhteyksiä esim. kahvilassa tai ulkomailla, VPN-yhteys olisi hyvä ottaa käyttöön. Julkiset WiFi-yhteydet ovat herkkua hakkereille, koska niiden avulla on helppo saada tietoa käyttäjien yhteyksistä. Pankkitiedot, henkilötunnukset, luottokorttitiedot ja salasanat ovat myös herkkua kyberrikollisille.

Kierrä Netflixin alue-estot

Virtuaalisen erillisverkon avulla voit huijata esimerkiksi Netflixiä muuttamalla sijaintiasi. Monia kiinnostaa ”Amerikan Netflix”, mutta löytyy myös paljon muit sarjoja ja elokuvia, jotka näkyvät vain tietyissä maissa. Unogs.com sivuston avulla pystyt tarkastelemaan, mitä näkyy missäkin maassa ja sen mukaan vaihtaa sijaintiasi VPN:än avulla.

Netflix on tosin alkanut tosissaan estämään monia VPN-palveluita, että tämän kaltainen kiertäminen ei olisi mahdollista. Vielä löytyy tosin monia palveluita, joiden avulla tämä onnistuu. Yksi toimiva on NordVPN(*), joka pitää alueitten sisältörajausten kiertämisen aina ajan tasalla. Voit siis huoletta antaa Netflixin kiukutella virtuaalisen erillisverkon käyttämisestä ja jatkaa lempiohjelmiesi katselua.

Alue-estojen kiertämistä käytetään myös monissa muissa suoratoistopalveluissa Netflixin lisäksi. Alapuolella lista palveluista:

  • Disney+
  • Hulu
  • Amazon Prime Video
  • HBO Max
  • Sky Go
  • Showtime
  • Vudu
  • BBC iPlayer
  • Youtube TV
  • Kodi

Salaa oma sijantisi

Kun otat käyttöön virtuaalisen erillisverkon voit valita haluamasi palvelimen. Esimerkiksi NordVPN(*) tarjoaa yli 5662 palvelinta, jotka sijaitsee ympäri maailmaa 60 maassa. Voit siis valita valita palvelimeksi vaikka Espanjan, niin verkkopalvelut näkevät, että laitteesi sijaitsisi siellä.

Haitalliset sivustot ja mainokset

Verkkoliikenteen salauksen lisäksi, monista VPN-palveluista löytyy teknologia, jonka avulla se estää automaattisesti haitalliset sivustot. Estämällä haitalliset sivustot valmiiksi, netin selaamisesta tulee turvallisempaa ja säästyt ärsyttävilta viruksilta. Bonuksena voi löytyä vielä mainosten ja ponnahdusikkunoiden estot.

Verkkokauppojen hinnat

Monet verkkokaupat määrittelevät tuotteidensa hinnan sijainnin perusteella. Virtuaalisen erillisverkon avulla voit kiertää tälläisen hintasyrjinnän. Esimerkkinä matkasivustot seuraavat hakujasi evästeiden ja IP-osoitteesi avulla ja näitä tietoja käyttämällä saattavat nostaa hintoja. Ulkomailla ollessasi autonvuokraus-sovelluksien hinnat saattavat heitellä uskomattoman paljon sijaintisi perusteella. Lomaillessa valitsemalla ”oikean” maan autoa vuokrattaessa, hinta saattaa pudota jopa 50%.

Virtuaalisen erillisverkonverkon hyödyt ja haitat

Hyödyt

  1. Täysin anonyymina turvallisesti verkossa. Käytä julkisia WiFi-yhteksiä esim. kahviloissa ja ulkomailla huoletta.
  2. Aluerajoitusten kiertäminen. Katso kaikkia Youtube-videoita, Netflix sarjoja ja elokuvia riippumatta sijainnistasi.
  3. Yksityisyys. Kenelläkään ei tarvitse olla työkaluja ja mahdollisuuksia urkkia, mitä teet netissä (vaikka et tekisi mitään hämäryyksiä). Yksityisyys on tärkeää.
  4. Säästy rahaa kiristäviltä kirjeilta tekijänoikeuksia valvovilta yrityksiltä. Nämä yritykset seuraavat suojaamattoman materiaalin lataamista ja jakamista esim. torrentit. Torrenttien lataaminen on laitonta, tämän varmasti tiesit ja jos ”vahingossa” satut tämmöisen lataamaan, ja jakamaan, säästyt päänvaivalta ja kirityskirjeilta.
  5. Internet-palveluntarjoajat pystyvät helposti keräämään dataa ja seurailla sinun verkkokäyttäymistä. Virtuaalisen yksityisverkon avulla, edes ISP ei saa tietää, mitä teet netissä.
  6. Torjuu haittaohjelmat ja estää automaattisesti epäilyttäviä sivustoa, säästyt siis turhilta saastutuksilta.
  7. Toimii kaikilla laitteilla esim. TV, tabletti, puhelin, tietokone sekä yhteensopiva suosituimpien alustojen kanssa Windows, macOS, Linux, Android ja iOS: kanssa.
  8. Virtuaalisen yksityisverkon kanssa pelaillessa säästyt IP-banneilta sekä DDoS-hyökkäyksiltä, jos tälläiset koet tarpeellisiksi pelatessa.

Haitat

  1. Netti-yhteys saattaa vähän hidastua. Hidastuminen riippuu paljon siitä, minkä palvelimen valitset. Onneksi näitä palvelimia on yleensä paljon tarjolla ja valitsemalla mahdollisimman lähellä olevan, yhteys hidastuu vain n. 10%. Jos yhdistät Suomessa esim. Australiasssa olevaan serveriin, hidastuminen tulee olemaan huomattava. Jos haluat katsoa vaikka ”Amerikan Netflixiä”, missä ikinä oletkaan, kannattaa katsoa serveri Yhdysvalloista, joka on kaikista lähimpänä sijantiasi.
  2. En ole varma kuuluuko tämä haittoihin vai hyötyihin, riippuu varmaan miten hämäriä hommia teet netissä, mutta ainakaan kaikki VPN:ät eivät suojaa sinua rikolliselta toiminnalta. Yritykset saattavat luovuttaa viranomaisille tarvittaessa tietoja lain puitteissa. Torrenttien lataus ei tosin ole tarpeeksi rikollista touhua. NordVPN (*)on tästäkin syystä loistava vaihtoehto, koska se sijaitsee Panamalla, joka tunnetaan yksityisyyttä suojaavasta lainsäädännöstä. Yhtiö ei koskaan tule luovuttamaan tietojasi viranomaisille, vaikka liikkuisitkin vähän hämärimmillä vesillä.
  3. Luotettava VPN-yhteys maksaa rahaa. Kilpailu palvelujen välillä kovaa, joten todella edullisesti hyvän palvelun varmasti löytää.

Ilmainen virtuaalinen erillisverkko

Löytyykö ilmaisia virtuaalisen erillisverkon palveluja? Kyllä löytyy. Isona riskinä tässä on se, että on ollut tapauksia, missä tälläinen palvelun tarjoaja on myynyt käyttäjän dataa ja asiakastietoja erilaisille sivustoille, jotka käyttävät hyväkseen näitä tietoja markkinoinnissa. Tämä siis kumoaisi täysin, virtuaalisen erillisverkon hyödyt ja tarkoituksen. Löytyy varmasti luotettaviakin ilmaisia versioita, nämä ovat yleensä rajoitettuja ja ostamalla saat kaikki ominaisuudet käyttöön. Ilmaisversioita voi olla tosin hyvä kokeilla, jos löytyy jokin luotettava, niin pääsee vähän testailemaan. VPN-palveluilla on kova kilpailu, joten niiltä löytyy loistavia tarjouksia. Monesti löytyy esim. vuoden tai kahden vuoden sopimuksia, joissa hinnaksi tulee vain 4e/kk. Jos koet tarvitsevasi virtuaalista erillisverkkoa, suosittelen ehdottomasti maksullista versiota.

VPN-yhteys ja Torrent-tiedostot

Torrent-tiedostojen lataaminen virtuaalisen erillisverkon avulla on täysin turvallista. Tarkista kuitenkin ennen ostamista, että haluamasi VPN-palveluntarjoaja sen sallii, ihan kaikki ei näin tee. Torrenttia ladattessa tai esim. PopcornTimea katsoessa, IP-osoitteesi on piilossa, joten voit huoletta jatkaa katselua. Jos latailet paljon Torrentteja, olisi suositeltavaa, että ominaisuutena löytyy ”Kill Switch.” Tämän tappokytkimen avulla, jos yhteytesi katkeaa palvelimeen tiedoston latauksen aikana, Kill Switch sulkee Internet-yhteytesi. Ilman tätä tappokytkintä, tunneli katoaisi yhteytesi ympäriltä ja verkkoliikenteesi sekä IP-osoitteesi ei olisi enää salattuna.

NordVPN

  1. Todella helppokäyttöinen. Quick Connect (pikayhteys) nappula, jonka avulla pystyt muodostamaan yhteyden VPN-palvelimeen välittömästi.
  2. Toimii monella eri alustalla esim. Windows, macOS, Linux, Android sekä iOS: kanssa.
  3. Voit suojata yhdellä käyttäjätilillä kuusi eri laitetta esim. TV:n, puhelimen ja tietokoneen.
  4. Automaattinen epäilyttävien sivustojen esto CybeSec-teknologialla.
  5. 24/7 palvelu sähköpostin ja live-chatin avulla.
  6. 30 päivän ilmainen kokeilu. Täyshyvitys jos et ole tyytyväinen tuotteesen.
  7. Monen asiantuntija suosittelema.
  8. Kierrä aluerajoitukset suoratoistopalveluissa.
  9. Kill Switch (tappokytkin) -ominaisuus
  10. Haittaohjelmien ja mainosten esto.
  11. Helppokäyttöinen, yhdellä klikkauksella yhdistäminen.
  12. Laajennukset Chrome- ja Firefox selaimeen.

*merkityt linkit ovat affliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta saan muutaman lantin opiskelijan budjettiini.