Windows 11 paljastettiin yleisölle 24.6.2021 ja kaikki Windows 10:n omistajat ovat voineet päivittää ilmaiseksi käyttöjärjestelmänsä 5.10.2021 alkaen. Monissa uusissa laitteissa on automaattisesti jo Windows 11 asennettuna ja kovasti Windows huutaa, että pitäisi päivittää. Jos olet testaajaksi suostunut tai laitteestasi tämä löytyy, sinulle on saattanut ilmetä ongelmia, ei tietenkään kaikille.

Onko Windows 11 käyttökokemuksesi ollut ongelmallinen? Internetistä löytyy tuhansia viestejä foorumeilta ja eri somealustoilta ongelmista ja bugeista, joita on ollut. Etenkin pelaamiseen liittyen niitä löytyy turhankin paljon. Suorituskyky on pudonnut ja pelit pätkii. Jos sinulle on käynyt näin, niin ei hätää, Windows 10:n saa helposti palautettua takaisin käyttöön.

Jos haluat vielä jatkaa Windows 11 testailua, niin suosittelemme lukaisemaan oppaan, miten saat nopeutettua Windows 11:n suorituskykyä.

Microsoft kovaa tahtiin korjailee ja laittelee korjauksia ja päivityksiä tulemaan, kun ongelmia ilmenee. Viimeisimpänä oli iso ongelma AMD:n prosessorien kanssa, joka aiheutti suorituskyvyn laskua jopa 15% tietyissä peleissä.

Jos et halua ilmaiseksi testailijaksi ja kamppailemaan vikojen kanssa, niin Windows 10:ä voi olla ihan hyvä vielä käyttää, kunnes Windows 11 on saatu stabiilimmaksi. 10:lle on tulossa kuitenkin päivityksiä vielä 2025 asti, eli vielä ei ole mitään kiirettä päivitykselle. Kaikille ei tietenkään mitään ongelmia tule, mutta jos tulee niin löydät ohjeet tästä oppaasta miten palauttaa Windows 11 takaisin Windows 10:iin.

Windows 11 palautus 10

Windows 11:n asetuksista löytyy Palaa takaisin-nappi, jonka avulla saat palautettua aikaisemman käyttöjärjestelmän helposti. Ainut ongelma tässä on, että tämä nappi on jostain kumman syystä vain 10 päivää käytössä.

  • Avaa asetukset. (Asetukset saat auki esim. oikeaklikkaamalla Windowsin lippua ja valitsemalla asetukset tai kirjoittamalla Windowsin hakuun, asetukset.
  • Valitse järjestelmä.
  • Rullaa vähän alas ja valitse Palauttaminen.
Windows 11 palaa takaisin
Muistutus: Jos tätä nappia ei löydy sinultakaan, 10 päivän aika on kulunut ja joudut palauttamaan Windows 10:n toisella keinolla. Ohjeet löydät alapuolelta.
  • Palauttaminen-asetuksissa , valitse kohdasta ”Edellinen versio Windowsista” Palaa takaisin-nappia.

Tämän jälkeen Windows vielä tiedustelee, että miksi haluat palata ja voit valita syyksi, minkä tahansa vaihtoehdon. Seuraavaksi valitse, että et halua päivitysten tarkastusta ja sitten vaan ”Seuraava”-nappia rämpyttelet, niin pääset aloittamaan palautuksen.

Windows 11 palautus 10 toisella keinolla

Jos 10 päivän aikasi oli täyttynyt ja nappi kadonnut, niin ei hätää, palautus onnistuu myös Windowsin omalla tietovälineen luontityökalulla. Tämä on todella yksinkertaista.

Aloita Windows 11 palautus 10:n menemällä Windowsin työkalun lataussivulle.

Avattuasi sivun löydät heti sivun alhaalta napin, jossa lukee Lataa työkalu nyt.

windows 11 palautus 10 työkalulla
Suomeksi nappi on nimellä Lataa työkalu nyt.

Napin klikkauksen jälkeen, avaa lataustiedosto, joka on nimellä MediaCreationTool21H1.exe.
Klikkaa hyväksy ja sitten Päivitä tämä tietokone nyt ja paina Seuraava.

windows 11 palautus 10 latausohjeet
Valitse Päivitä tämä tietokone nyt.

Tämän jälkeen tulee kohta, jossa sinun täytyy hyväksyä käyttöoikeussopimuksen ehdot jatkaaksesi.

hyväksy ehdot
Hyväksy ehdot jatkaaksesi palautusprosessia.

Valitse seuraavaksi kohta Ei mitään. Muuta et pysty valitsemaan ja tämä on hyvä niin saat täysin puhtaan asennuksen, ilman mitään ongelmia. Muista, että kaikki tiedostosi poistuvat ja niiden palautus voi olla hankalaa. Laita tärkeät tiedostosi esim. johonkin pilvipalveluun turvana.

Paina Seuraava jatkaaksesi.

palautusohjeet osa 2
Kohta Ei mitään.

Viimeinen vaihe ennen palautuksen alkamista. Latauksen jälkeen paina nappia Asenna, aloittaaksesi Windows 11 palautus 10:n.

windows 11 palautus 10 viimeinen vaihe

Olet nyt onnistuneesti aloittanut palautuksen. Palautuksessa kestää oman aikansa riippuen, paljonko sinulta löytyy tiedostoja koneelta. Kun asennus on valmis, pääset aloittamaan täysin puhtaalta pöydältä puhtaalla asennuksella. Palautuksen jälkeen Windows 10 asennetaan normaalisti, tekemällä uusi käyttäjä ja valitsemalla asetukset, kielet sun muut.

Miksi palauttaa Windows 11 takaisin Windows 10:iin?

Windows 11:n asennukselle ei ole vielä mitään kiirettä ja ei ole vielä suositeltavaa päivittää käyttöjärjestelmää. Täytyy muistaa, että se on vasta julkaistu ja ei ole vielä valmis. Windows 11 on omaan silmään hienon näköinen ja potentiaalia löytyy, mutta siitä esim. puuttuu paljon ominaisuuksia, joita Windows 10:ssä on. Netti on pullollaan bugeja ja virheitä, sekä suorituskyvyn laskua ja paljon muuta. Windows 11 vaatii myös tietokoneelta enemmän, eli varmista ainakin, että koneesi tehot riittävät sille. Monelle voi olla parempi vielä antaa uuden käyttöjärjestelmän muhia ja kehittyä, kunnes se on täysin valmis vaihtoa varten.