Paras pelihiiri 2021 – Valitse sopiva hiiri juuri sinun käteesi

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia
  • Artikkelin kategoria:Oppaat

Hiiren valinta

Tästä oppaasta löydät ohjeet oikeanlaisen hiiren valitsemiseen. Pelihiiren tai minkä tahansa hiiren valitseminen on tärkeää, koska väärän kokoinen hiiri ja pitkät peli/tietokoneistunnot, voivat aiheuttaa monia erilaisia rasitusoireita, varsinkin sormien, ranteen ja kyynärvarren alueille. Näistä voi pahimmissa tapauksessa kehittyä ”Hiirikäsi” eli rannekanavaoireyhtymä. Oikean kokoisella ja tyylisellä hiirellä on muutenkin mukavampi pelailla ja surffailla tietokoneella.

Googlailin itse useasti hakusanoilla ”paras pelihiiri” tai ”best gaming mouse” ja päädyin liian usein itse ostamaan täysin väärän muotoisen ja kokoisen hiiren. 99% löytyvistä artikkeleista, vertailuista tai oppaista ei löydy mitään ohjeita pelihiiren valitsemiselle. Kiinnitin myös huomioita, kuinka moni ostaa hiiren ihan sokkona vaan esim. kaverin kehujen perusteella. Käytä tätä opasta ja löydä juuri sinulle se oikea pelihiiri.

Älä osta hiirtä, ennen kuin olet täysin varma, että se on oikeasti sopiva juuri sinulle, sinun kädellesi ja otteellesi, jolla pidät hiirtä. Terveydellisten ja ihan niiden pelisuoritustenkin kannalta tai ihan vain perus surffailun. Paras vaihtoehto hiiren valitsemiselle ei siis ole googlata ”Best gaming mouse” ja valita sieltä, koska kaikki hiiret eivät sovi kaikkien käteen ja tyyliin käyttää sitä.

Löydä oikeanlainen hiiri
Löydä itsellesi paras mahdollinen pelihiiri.

Hiiren koko – mittaa kämmenesi leveys ja pituus

Ensimmäinen vaihe oikeanlaisen hiiren valintaan on hiirikätesi koko. Käytä mittanauhaa tai viivoitinta ja selvitä meneekö kätesi pieneen (S), keskikokoiseen (M) vai isoon (L) kokokategoriaan. Saat tämän selville mittaamalla kämmenen pituuden ja leveyden. Kämmenen pituus mitataan kämmenen alareunasta keskisormen päähän.

Kämmenen leveys hiirtä varten mitataan peukalon rystysestä kämmenen ulkoreunaan. Peukalo laitetaan kämmeneen kiinni (alla olevassa kuvassa peukalo ei ole kämmenessä kiinni).

Jos esimerkkinä kämmenesi pituus on 18.2cm ja leveys 9.3cm, kuulut Medium (M) kategoriaan eli keskikokoon. Jos taas kämmenen pituus on alle 17cm ja leveys 7.7cm, kätesi kuuluu Small (S) eli pienimpään kategoriaan. Yli 20cm pituudella ja 10-11cm leveydellä kuulut Large (L) eli isoimpaan kategoriaan.


KokoKämmenen pituusKämmenen leveys
SAlle 16.9cm7.5 – 8.5cm
M17 – 20cm8.5 – 10cm
LYli 20cm10 – 11cm

Ote hiirestä – Claw, palm vai fingertip?

Seuraava vaihe hiiren valinnassa on ote, jolla pidät hiirtä. Pidätkö hiirtäsi raapimis (Claw), kämmen (Palm) vai sormi(Fingertip) -otteella? Nämä ovat kolme yleisintä otetta. Ei kannata väkisin käyttää jotain tiettyä, vaan käytä sitä, mikä tuntuu luontevimmalta ja parhaimmalta.

Kämmenote on kaikista yleisin, otteessa koko kämmen sekä sormet lepäävät hiiren päälle. Ehdottomasti paras ote mukavuuden kannalta, koska se tukee koko kämmentä ja sormia, tämä ehkäisee eri rasittumien syntymistä pitkissä tietokoneen käyttö sessioissa. Pelaamisen siis kaikista mukavin, mutta ei paras vaihtoheto peleihin, joissa tarvitaan nopeita ”pyyhkäisyjä” ja käännöksiä.

Kynsiotteessa kämmenen alaosa lepää hiiren päällä, sormien ollessa koukussa. Tämä on otteista monipuolisin ja vähiten riippuvainen hiiren koosta ja muodosta. Pelaamiseen vähemmän mukava vaihtoehto kuin kämmenote, mutta tuo enemmän ketteryyttä hiiren liikuttamiseen, esim. nopeisiin 180-asteen käännöksiin.

Sormiotteessa kämmen ei osu ollenkaan hiireen, vaan hiirtä liikutetaan pelkästään sormenpäillä. Tähän sopii parhaiten pienemmät ja kevyet hiiret. Pelaamiseen tämä tuo parhaimman ketteryyden ja liikutettavuuden.Mistä etsiä itselle sopiva hiiri?

Yllä on lueteltuna vain viisi hyvää hiirtä jokaiseen kategoriaan ja ei mitenkään paremmuusjärjestyksessä. Oikeanlaisen hiiren valintaan löytyy hyviä keinoja netistä esim. monet nettisivut, joihin voit syöttää tietosi käden koosta, mitä otetta käytät, haluatko piuhaa vai etkö halua piuhaa jne. Yksi loistava sivusto tähän on Rocket Jump Ninja. Sivustolta voit etsiä hiiriä ja lukea arvosteluita haluamastasi hiirestä.

Sivustolta löytyy todella kätevä työkalu, johon voit syöttää kämmenesi koon, otteen, jolla pidät hiirtä ja muita tietoja esim. haluatko langattoman hiiren. Sivusto ehdottaa täydellisiä vaihtoehtoja juuri sinun kädellesi.

löydä paras pelihiiri
Loistava työkalu oikeanlaisen hiiren löytämiseen.

Luettelo hyvistä hiirivaihtoehdoista otteen ja koon mukaan

Pieni (S) koon käsi ja kämmenote (Palm)

Keskikokoinen (M) koon käsi ja kämmenote (Palm)

Iso (L) koon käsi ja kämmenote (Palm)

Pieni (S) koon käsi ja kynsiote (Claw)

Keskikokoinen (M) koon käsi ja kynsiote (Claw)

Iso (L) koon käsi ja kynsiote (Claw)

Pieni (S) koon käsi ja sormiote (Fingertip)

Keskikokoinen (M) koon käsi ja sormiote (Fingertip)

Iso (L) koon käsi ja sormiote (Fingertip)

*merkityt linkit ovat affliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta saan muutaman lantin opiskelijan budjettiini.

Vastaa